Conform datelor furnizate de Direcția de Înmatriculări, 8 din 10 mașini sunt mai vechi de 10 ani. Ce înseamnă asta? Și mai multă poluare de la mașini care nu corespund normelor. Reprezentanții serviciului Permise au declarat că la începutul anului 2021, în România erau înmatriculate aproape 9 milioane de mașini, iar aproape 80% dintre acestea au vechimea de peste 10 ani, multe fiind autoturisme second-hand.
„Noi ne raportăm acum la 50 de micrograme pe metru cub. În mod normal, trebuia să ne raportăm la 20 de micrograme pe metru cub, particule în suspensie, poluarea din atmosferă, pe înțelesul tuturor. Față de aceste 50 de micrograme, noi avem cel puțin 100, zilnic. Am ajuns și la 400 sau 350 în anumite zone și am avut depășiri și de 7 ori, acum 10 zile, la Piața Sudului”, a declarat Dan Trifu, președintele organizației Eco Civica.
În București sunt înmatriculate aproape 1,7 milioane de autoturisme, iar peste 2 milioane circulă zilnic prin Capitală. Doar 1% sunt autoturisme electrice, nepoluante.
În 2000, Institutul de Sănătate Publică a efectuat un studiu care a arătat că 70% din poluare este dată de trafic, iar restul de 30 de procente este completat de centrale electrotermice, activități economice și arderi necontrolate. O mașină, oricât de bine întreținută este, poluează din cauza uzurii, respectiv scurgeri de ulei sau carburant ca urmare a pieselor învechite. Din păcate, deocamdată nu se conturează măsuri clare din partea Ministerului Mediului de a taxa în vreun fel acest aspect, așa cum se întâmplă în celelalte țări din Uniunea Europeană.
La ora actuală, Bucureștiul este cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană și unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, fiind chiar sancționată la Bruxelles pentru încălcarea obligațiilor asumate. Următoarele pe listă sunt Brașov, Iași și Cluj, cu depășiri constante de particule nocive în aer.