...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

7 minute de citit

Urgențele meteorologice afectează opiniile adulților în vârstă cu privire la climă și sănătate (studiu)

Scris de: ClaudiuPopa | 22 martie 2025, 14:31

13-uragane-in-2020-fata-de-2-anul-trecut-in-sua
sursa foto: arhiva foto

Aproape 3 din fiecare 4 americani în vârstă au experimentat cel puțin un eveniment meteorologic extrem în ultimii doi ani, potrivit unui sondaj. Și trăirea unui astfel de eveniment pare să facă o mare diferență în modul în care aceștia văd impactul potențial al schimbărilor climatice asupra sănătății lor. Persoanele de peste 50 de ani care au trecut recent printr-un eveniment meteorologic extrem sunt mult mai predispuse să își exprime îngrijorarea cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra sănătății lor, arată Universitatea din Michigan.

Urgențele meteorologice afectează opiniile adulților în vârstă cu privire la climă și sănătate

Aproape 3 din 4 americani în vârstă au trecut prin cel puțin un eveniment meteorologic extrem în ultimii doi ani, potrivit unui nou sondaj realizat de Universitatea din Michigan. Și trăirea unui astfel de eveniment pare să facă o mare diferență în modul în care aceștia văd impactul potențial al schimbărilor climatice asupra sănătății lor.

Noile concluzii ale sondajului național privind îmbătrânirea sănătoasă arată că 59% dintre persoanele în vârstă de 50 de ani și peste sunt preocupate de modul în care schimbările climatice le-ar putea afecta sănătatea, arată studiul.

Procentul celor care și-au exprimat îngrijorarea a fost chiar mai mare în rândul celor care au trecut recent printr-o situație de urgență meteorologică, cum ar fi un incendiu de vegetație, o căldură extremă, o furtună puternică sau o pană de curent care a durat mai mult de o zi. În total, 70% dintre cei care au trecut prin cel puțin un astfel de eveniment în ultimii doi ani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările climatice și sănătatea lor, comparativ cu 26% dintre cei care nu au trecut printr-un astfel de eveniment.

Alte grupuri de adulți în vârstă au fost, de asemenea, mai predispuse să se declare preocupate de efectele schimbărilor climatice asupra sănătății lor, inclusiv femeile, cei care au raportat o sănătate mintală slabă sau slabă și cei care locuiesc în zone urbane.

Cu toate acestea, doar 6% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au discutat cu un furnizor de servicii medicale despre modul în care condițiile meteorologice extreme le-ar putea afecta sănătatea și despre cum s-ar putea pregăti sau proteja.

Această constatare sugerează mai multe oportunități pentru adulții în vârstă de a-și întreba medicii și alți furnizori de asistență medicală despre lucruri cum ar fi cum să-și protejeze plămânii de fumul incendiilor, cum să se pregătească pentru întreruperi prelungite ale aprovizionării cu medicamente sau electricitatea care alimentează echipamentul lor medical sau cum să știe unde să găsească centre de răcire, centre de încălzire și adăposturi de urgență în comunitatea lor.

„Constatările noastre sugerează necesitatea de a ajuta mai mulți adulți în vârstă să înțeleagă și să ia măsuri pentru a se pregăti pentru impactul incendiilor de vegetație, uraganelor, tornadelor, valurilor de căldură extremă, furtunilor de iarnă și multe altele, în special atunci când vine vorba de medicamente, consumabile medicale, electricitate și accesul la îngrijire pe care aceste situații de urgență le pot întrerupe”, spune Sue Anne Bell, Ph.D., FNP-BC, asistentă medicală și profesor asociat la Școala de Nursing U-M care a lucrat cu echipa de sondaj.

Bell este specializată în studierea impactului dezastrelor și urgențelor de sănătate publică în rândul adulților în vârstă.

Sondajul se bazează pe Institutul U-M pentru politici și inovații în domeniul sănătății și este susținut de Michigan Medicine, centrul medical academic al U-M.

În plus față de raportul sondajului național, echipa a compilat date pentru adulții din Michigan în vârstă de 50 de ani și peste în comparație cu cei din alte state; o vizualizare interactivă a datelor este disponibilă la https://michmed.org/MDKQ2. Un articol care rezumă constatările din Michigan este disponibil la https://michmed.org/28dbD.

Sondajul, realizat în august 2024

Sondajul a fost realizat în august 2024, înainte de unele dintre cele mai extreme situații de urgență legate de climă din ultimul an, cum ar fi uraganul Helene din septembrie – cel mai mortal uragan care a lovit Statele Unite de la uraganul Katrina din 2005 – și incendiile de vegetație din zona Los Angeles din ianuarie 2025.

În total, 2023 și 2024 au fost aproape la egalitate în ceea ce privește numărul de dezastre meteorologice și climatice cu costuri de peste un miliard de dolari, iar numărul dezastrelor de o asemenea amploare a crescut de-a lungul vieții adulților în vârstă de astăzi.

Pe lângă preocuparea pentru propria sănătate, 74% dintre persoanele în vârstă de 50 de ani și peste se declară preocupate de impactul potențial al schimbărilor climatice asupra sănătății generațiilor viitoare. Dintre aceștia, 43% spun că sunt foarte îngrijorați și 31% că sunt oarecum îngrijorați.

Adulții în vârstă care au trecut printr-o situație de urgență meteorologică în ultimii doi ani au fost mai predispuși să își exprime îngrijorarea cu privire la generațiile viitoare, 83% dintre aceștia declarându-se îngrijorați, comparativ cu 45% dintre cei care nu au trecut printr-o situație de urgență meteorologică.

Căldura extremă, cel mai frecvent eveniment meteorologic

Căldura extremă a fost cel mai frecvent eveniment meteorologic extrem experimentat de respondenții sondajului, 63% dintre aceștia declarând că au experimentat cel puțin un val de căldură majoră în ultimii doi ani. Calitatea proastă a aerului cauzată de fumul de la incendiile de vegetație a fost următoarea cea mai frecventă, cu 35%, iar 31% au fost în calea unei furtuni puternice. Întreruperile prelungite de curent (care durează mai mult de o zi) au fost următoarele cele mai frecvente, cu 13%; întreruperile de curent se pot datora altor factori decât condițiilor meteorologice extreme.

Sondajul a întrebat, de asemenea, adulții în vârstă care sunt potențialele efecte viitoare ale schimbărilor climatice care îi preocupă cel mai mult. Cel mai citat efect potențial viitor a fost creșterea numărului de fenomene de căldură extremă (70%), urmat îndeaproape de poluarea atmosferică și calitatea proastă a aerului (69%), pierderea infrastructurii de bază, cum ar fi energia electrică și apa (68%), furtuni severe mai frecvente (68%) și schimbări în bolile infecțioase (66%).

„Aceste tipuri de evenimente pot afecta în mod direct sănătatea unui adult în vârstă – de exemplu, persoanele cu astm și alte boli pulmonare pot avea probleme de respirație din cauza fumului incendiilor de vegetație, echipamentele medicale de acasă pot fi afectate de întreruperile de curent, iar adulții în vârstă pot fi mai vulnerabili la căldură și frig extrem”, spune directorul sondajului Jeffrey Kullgren, M.D., M.P.H., M.S., medic primar la VA Ann Arbor Healthcare System și profesor asociat de medicină internă la U-M.

„Dar există și efecte indirecte, inclusiv stresul mental, lipsa accesului la medicamente și îngrijire medicală și, în cazuri extreme, lipsa capacității de a evacua în siguranță sau de a găsi adăpost”, a adăugat el.

Bell notează: „Planificarea și pregătirea pentru situații de urgență sunt deosebit de importante pentru persoanele cu afecțiuni complexe și handicapuri, care ar trebui să ceară sfatul furnizorului lor obișnuit de asistență medicală, precum și să solicite informații de la autoritățile locale și de stat responsabile cu pregătirea pentru situații de urgență”.

Respondenții la sondaj care au raportat o problemă de sănătate sau un handicap care le limitează activitățile zilnice au fost puțin mai predispuși decât alți adulți în vârstă să spună că au vorbit cu un furnizor de servicii medicale despre cum să se pregătească pentru o urgență legată de climă, cu 8% față de 5%. Dintre toți adulții în vârstă care au avut astfel de discuții, 64% au luat cel puțin o măsură pentru a se pregăti.