Solutii

Urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați în Sanctuarul de la Zărnești

1
min
28/6/2024

Comportamentul urșilor modificat de „cerșitul la drum” a dus la decizia autorităților de a-i muta într-o rezervație specializată pentru a asigura siguranța turiștilor și protecția animalelor.

Urșii care și-au făcut un obicei din a sta pe marginea Transfăgărășanului vor fi mutați în Sanctuarul de la Zărnești, județul Brașov, au anunțat autoritățile vineri. În cadrul unei ședințe de lucru pe Transfăgărășan, Prefectura Argeș a stabilit relocarea acestora din cauza comportamentului modificat, „cerșitul la drum” devenind principala lor sursă de hrană.

La întâlnire au participat ministrul Mediului, Mircea Fechet, prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, și reprezentanții instituțiilor relevante: Jandarmeria Argeș, Garda Forestieră, Direcția Silvică, Primăria Arefu și gestionarul fondului cinegetic.

„Relocarea în habitatul natural nu este o soluție”

Specialiștii au informat că încercările anterioare de a muta urșii în alte zone naturale au eșuat, aceștia revenind la comportamentele dăunătoare. „În ultimii ani, urșii de pe Transfăgărășan și-au schimbat fundamental comportamentul, cerșitul la drum devenind principala lor sursă de hrană. Relocarea lor într-o altă zonă naturală nu este eficientă. Singura soluție este transferul într-o rezervație unde pot fi monitorizați și îngrijiți adecvat,” a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul Fechet a menționat că va vizita județul Brașov pentru a discuta cu reprezentanții Sanctuarului de la Zărnești, pentru a asigura o tranziție lină a urșilor către noua lor casă.

Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a subliniat că relocarea urșilor va fi finanțată din bugetul statului pentru a nu împovăra autoritățile locale din Primăria Arefu. „Această măsură va elimina pericolul pentru turiști și va proteja urșii, evitând interacțiunile nesigure care au devenit comune. Deși fotografierea urșilor pe marginea drumului a devenit o atracție pentru unii, este dăunător atât pentru oameni, cât și pentru urși. Locul lor este în habitatul natural, nu pe marginea drumului,” a concluzionat prefectul Predescu.