Vagoanele de metrou care odinioară transportau navetiști prin orașul Atlanta au ajuns acum la 65 de picioare sub Oceanul Atlantic, devenind cămin pentru pești, țestoase marine și corali. În decembrie anul trecut, două vagoane au fost scufundate în largul coastei Georgiei, într-un proiect de creare a habitatelor marine, realizat de Autoritatea Metropolitană de Tranzit Rapid din Atlanta (MARTA) și Departamentul de Resurse Naturale din Georgia (DNR).
Toate materialele periculoase au fost înlăturate anterior, iar vagoanele au fost inspectate de Garda de Coastă a SUA înainte de a fi plasate pe fundul oceanului, ca parte a Proiectului Reef, destinat dezvoltării recifelor artificiale, notează CNN.
În august, echipa de la Divizia de resurse de coastă a DNR a efectuat o primă scufundare pentru a monitoriza starea vagoanelor și a constatat că reciful artificial se dezvoltă conform așteptărilor. Corali moi au început să crească pe structurile vagoanelor, iar cel puțin nouă specii de pești vânat au fost observate în zonă.
„Reciful arată promițător, cu o creștere notabilă a coralilor și o activitate intensă a vieții marine,” a declarat biologul marin Cameron Brinton din cadrul DNR. El a remarcat că unul dintre acoperișurile vagoanelor s-a prăbușit, un fenomen obișnuit la recifele artificiale, care se modifică pe măsură ce devin parte din habitatul subacvatic esențial pentru pești și țestoase marine pe cale de dispariție.
Reciful artificial L, situat la aproximativ 23 de mile marine est de insula Ossabaw, nu include doar vagoane de metrou. Pescarii și scafandrii pot găsi și tancuri de luptă M-60, șlepuri, remorchere și chiar vagoane de metrou din New York, în cadrul unei rețele de 32 de recife offshore, inițiate în 1976.
Practica de a folosi materiale artificiale pentru crearea recifelor datează de secole, fiind cunoscută încă din anii 1700, când pescarii japonezi scufundau nave și pietre pentru a îmbunătăți pescuitul.
DNR avertizează însă scafandrii asupra pericolelor explorării acestor recife artificiale, care devin instabile în timp și pot reprezenta un risc major de încurcare și capturare pentru cei care se aventurează în adâncuri.