...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Vânarea a 239 de cocoși de munte, propusă de ministrul Mediului

Scris de: Green News | 30 septembrie 2022, 07:58

vanarea-a-239-de-cocosi-de-munte-propusa-de-ministrul-mediului

Cocoșul de munte ar putea fi din nou împușcat, după 10 ani de când a fost interzisă vânătoarea acestei păsări.

Un proiect de ordin al ministrului Mediului, care stabilește cotele pentru acest an, a stârnit indignare în rândul iubitorilor de natură, iar oficialii guvernamentali bat în retragere. Inițial, era vorba de 239 de păsări, dar ministrul Tanczos Barna a declarat că numărul se va înjumătăți.

Vânătorii vizează doar masculii, care au un aspect impresionant. Sunt foarte atenți și își petrec timpul nemișcați, pe crengile din vârful copacilor.

Cocoșul este vulnerabil doar când cântă, pentru a atrage femelele – atunci nu vede și nu aude nimic. Vânătorii spun că secretul reușitei este abținerea de la foc. Trebuie să tragi doar atunci când ești sigur, pentru că ai o singură șansă de a-l ucide.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

România a interzis împușcarea cocoșului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană ne sancționa pentru că nu respectam directiva pentru protecția păsărilor sălbatice. Acum, Ministerul Mediului a revenit cu un proiect de ordin prin care propunea o cotă de vânătoare de 239 de exemplare.

Prea mulți cocoși în România

Oficialii susțin că specia nu va fi afectată, pentru că efectivele au tot crescut și au ajuns la aproape 12.000 de exemplare. Iar numărul optim, susține ministerul, ar fi de numai 7.600 de păsări.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Cota de recoltă pentru acest an, stabilită prin proiectul de ordin, reprezinta 2% din populația de cocoș de munte, susțin oficialii.

Cele mai multe exemplare ar urma să revină asociațiilor de vânatoare din Harghita, Suceava, Sibiu, Mures, Maramureș și Brașov.

Pus în dezbatere publică, ordinul de ministru a stârnit indignarea organizațiilor de mediu. A fost relansată o petiție mai veche, prin care se cere demisia ministrului Tanczos Barna. Ca urmare, cel vizat nu a trimis ordinul la Monitorul Oficial, spre publicare, ci spune ca îl reanalizează.

Sursa foto: Facebook/ Regia Națională a Pădurilor-Romsilva/ Claudiu Rogojan