Stiri

Viața marină este afectată de criza climatică

2
min
20/5/2024

Apele mărilor și oceanelor se încălzesc mai repede decât se estimase initial

Apa oceanelor este afectată de încălzirea globală. Oamenii de știință sunt copleșiți de ritmul alarmant în care se produc aceste schimbări. Înregistrările arată că temperaturile de la suprafața mării sunt cele mai ridicate înregistrate timp de 13 luni consecutive, iar în Atlanticul de Nord, un val de căldură marin a durat 421 de zile, încheindu-se pe 29 aprilie, conform lui Chelsea Harvey. Aceste creșteri de temperatură sunt rezultatul emisiilor continue de poluare în atmosferă, care încălzesc lent oceanele de zeci de ani, potrivit capital.ro. Cu toate acestea, ritmul actual al încălzirii depășește orice așteptare sau model statistic, conform Politico. Acest fenomen îi îngrijorează pe oamenii de știință, care văd în încălzirea rapidă a oceanelor un semn al unei schimbări climatice serioase. Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale de la NASA, a avertizat că planeta se îndreaptă spre un teritoriu neexplorat.

Fenomene cu efecte devastatoare

Consecințele sunt deja evidente, cu sezoane de uragane mai active, alimentate de apele mai calde, care sunt combustibil pentru ciclonii tropicali. Începutul iminent al sezonului uraganelor poate fi îngrijorător, mai ales că modelul climatic El Niño, care reduce activitatea uraganelor din Atlantic, se apropie de sfârșit.

În timp ce temperaturile Atlanticului de Nord cresc, preocupările cu privire la schimbările climatice cresc și mai mult. Emisiile continue de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili bat recorduri, conform NASA. În ciuda eforturilor legislative precum Legea Climatică a președintelui Biden, Statele Unite și alte țări se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice.

Limite de poluare

Regatul Unit, de exemplu, încearcă să își relaxeze limitele de poluare, invocând reducerile anterioare de emisii, dar criticii denunță aceste mișcări drept trucuri contabile. În contextul încălzirii globale, aceste decizii pot avea consecințe grave, inclusiv pentru viața marină. Semnalele alarmante, cum ar fi albirea coralilor din Florida, arată că natura este deja afectată.

Datele de la serviciul Copernicus confirmă aceste tendințe și subliniază amenințările imediate pentru mediul marin. Profesorul Forster, specialist în schimbările climatice, avertizează că trebuie luate măsuri urgente pentru a contracara aceste efecte devastatoare.

„Valul de căldură oceanică reprezintă o amenințare imediată pentru o parte a vieţii marine, vedem deja semnale de albire a coralilor din Florida, care sunt o consecință directă, iar eu mă aștept şi la alte consecințe negative”, a subliniat profesorul Forster, el fiind specializat în chestiunea schimbărilor climatice.

SURSA FOTO: Dreamstime