-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Limitele Schengen. Cantități mari de deșeuri trec mai abitir granițele ca produse ”second-hand”

Cantități mari de deșeuri trec mai ușor granițele ca produse ”second-hand”, odată cu aderarea completă la Schengen

18 ianuarie 2025, 12:10

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

val-de-caldura-in-tarile-nordice-aproape-35-de-grade-celsius-in-zona-arctica

Paradoxul verde: Norvegia stabilește un record istoric la extracția de gaz natural, alimentând Europa și investițiile sustenabile

18 ianuarie 2025, 09:10

Imperiul roman și plumbul

Semne ale poluării cu plumb de la apogeul Imperiului Roman, descoperite în gheața din Groenlanda! Metalul ar fi dus la scăderea IQ-ului mediu

17 ianuarie 2025, 17:36

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Video: Liniile electrice, capcane mortale pentru păsări: soluțiile ingenioase care pot salva mii de vieți

Scris de: Birca Ana | 4 noiembrie 2024, 14:46

Liniile electrice aeriene, esențiale pentru alimentarea comunităților, reprezintă și o amenințare pentru păsări. Coliziunile cu aceste linii constituie una dintre cauzele principale ale mortalității aviare, afectând în special speciile mari și pe cele aflate deja în declin, precum pelicanii, lebedele sau dropiile.

Impactul coliziunilor asupra păsărilor

Păsările mari, mai puțin manevrabile, sunt mai expuse riscului de coliziune, în special în condiții de vizibilitate redusă, cum ar fi ceața sau lumina intensă. Un studiu european indică o incidență anuală ridicată a coliziunilor: 489 coliziuni/km în apropierea zonelor umede, 113 coliziuni/km pe pajiști și 58 coliziuni/km pe terenuri agricole. În România, acest fenomen poate cauza zeci de mii de decese anuale în rândul păsărilor, conform raportărilor.

Principalele cauze ale coliziunilor

Principala cauză a acestor accidente este dificultatea păsărilor de a percepe liniile electrice ca obstacole. Accidentele sunt frecvente în zonele deschise, iar liniile ce traversează rutele zilnice de deplasare ale păsărilor sunt deosebit de periculoase. Configurația liniilor electrice – înălțimea, grosimea cablurilor și prezența cablurilor de împământare – joacă un rol major în amplificarea riscului de coliziune.

Soluții de reducere a mortalității aviare

Pentru a proteja păsările, liniile electrice pot fi planificate astfel încât să evite zonele de tranzit ale acestora sau pot fi îngropate. Pe liniile existente, o soluție practică și eficientă este montarea unor dispozitive reflectorizante și colorate pe cabluri, pentru a le face mai vizibile. Aceste dispozitive pot reduce cu până la 94% riscul de coliziune.

Proiectele SOR pentru protecția pelicanilor

Societatea Ornitologică Română (SOR) derulează acțiuni de protecție a pelicanilor creți de peste 20 de ani. În cadrul proiectului *Pelican way of LIFE*, SOR a instalat 300 de dispozitive reflectorizante pe liniile electrice de pe Grindul Chituc și alte 100 pe linia de la lacul Iezer Călărași, contribuind la reducerea riscului pentru pelicani și alte specii migratoare.

Un viitor mai sigur pentru păsări

Prin astfel de măsuri și colaborări între organizațiile de mediu și companiile de energie, liniile electrice pot continua să alimenteze comunitățile fără a pune în pericol fauna sălbatică.