Nava MV Wakashio, care transporta 4.000 de tone de combustibil, a eșuat pe 25 iulie într-un recif de corali din statul insular Mauritius, din Oceanul Indian. Zilele trecute, combustibilul a început să se scurgă printr-o crăpătură – provocată, se pare, de lovirile repetate ale vasului de corali, de către valurile puternice. Atunci, autoritățile de acolo au declarat urgență climatică.
„Suntem într-o situație de criză de mediu”, a transmis ministrul Mediului, Kavy Ramano. „Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o catastrofă de acest fel și suntem insuficient echipați să gestionăm această problemă”, a completat și ministrul Pescuitului, Sudheer Maudhoo. Estimările arată că cel puțin 1.000 de tone de petrol s-au scurs deja în apele statului insular. Duminică seară, prim-ministrul statului a declarat pentru presă că situația s-a înrăutățit. „Crăpăturile s-au mărit. Situația e chiar mai gravă. Riscul ca nava să se rupă în două încă există”, a spus Pravind Jugnauth.
Mauritius găzduiește recife de corali de renume mondial, iar turismul este o parte crucială a economiei naționale. Autoritățile de acolo au cerut sprijinul Franței, țară care posedă insula Reunion, aflată în apropiere. Experții în mediu se declară îngrijorați de impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra ecosistemului din zonă. Happy Khamule, de la Greenpeace Africa, a atras atenția că mii de specii de animale „sunt în risc de a se îneca în poluarea mării, cu consecințe directe asupra economiei, securității alimentare și sănătății celor din Mauritius”.
Localnicii au creat tuburi din materiale textile, pe care le-au umplut cu paie, în încercarea de a limita răspândirea combustibilului. „Nagashiki Shipping își ia responsabilitățile de mediu foarte în serios și cu agențiile partenere vom face orice efort să protejăm mediul marin și să prevenim alte eventuale poluări”, a transmis compania japoneză care deține nava MV Wakashio.