În unele localități s-a constatat că ambalajele cu sigla SGR, pentru care se percepe garanția de 50 de bani, nu sunt colectate deloc.
În acest context, RetuRO, administratorul sistemului, analizează implementarea unei soluții utilizate în Ungaria, care presupune introducerea unor RVM-uri mobile unde comercianții pot preda ambalajele primite de la consumatori, conform economica.net.
Pentru a stimula colectarea ambalajelor SGR în mediul rural, RetuRO ia în considerare utilizarea RVM-urilor mobile care să fie accesibile comercianților, inspirându-se dintr-un model implementat în Ungaria.
„O să mergem la Budapesta să vedem soluția live. Suntem în contact cu mai mulți producători care ar putea să facă aceste aparate și vrem să pilotăm în câteva județe”, a explicat Radu Pascu, Commercial Manager RetuRO SGR.
Aceste RVM-uri mobile vor fi integrate într-un vehicul dotat cu un aparat de mare capacitate, permițând comercianților să introducă manual ambalajele colectate. Aceștia vor utiliza ID-ul de comerciant din portalul RetuRO, asigurând o numărare automată și primind confirmarea privind numărul de ambalaje acceptate și respinse, alături de motivele respingerii.
„Acest lucru asigură o viteză mult mai mare și o compactare mare a ambalajelor. Numărarea va avea loc în fața comerciantului, astfel că se scurtcircuitează niște etape”, potrivit lui Pascu.
Se integrează în sistemul existent
Totodată, RetuRO analizează integrarea acestor echipamente în sistemul existent, în funcție de disponibilitatea producătorilor de a le furniza într-un timp optim.
„Încercăm să ne mișcăm cât mai repede pentru că este nevoie de o integrare a acestor echipamente în sistemul nostru. În plus, mai este o discuție despre cât de repede producătorii ne pot furniza aceste echipamente. Preocuparea pe care o avem anul acesta este, pe de o parte, să îi loializăm pe cei care sunt în sistem, ca ei să continuă să colecteze, chiar în cantități mai mari, iar pe de altă parte să mergem către cei care sunt neîncrezători și să le explicăm încă o dată. Există o diferență între ce se întâmplă în urban vs rural.”
Unele autorități locale au realizat că în anumite zone nu se colectează deloc ambalaje și au început să ia măsuri pentru a încuraja comercianții să participe activ la sistem. Acestea pot utiliza infrastructura UAT-urilor, conform prevederilor legale, pentru a facilita colectarea.
În primul an de funcționare a SGR, o problemă semnalată de retaileri a fost diferența dintre numărul de ambalaje pentru care primeau bani de la RetuRO și numărul efectiv predat spre reciclare, ceea ce genera pierderi financiare.
Rata de respingere a ambalajelor nu a depășit 10%
Datele companiei arată că rata de respingere a ambalajelor colectate manual a depășit 10%, variind lunar în funcție de cauzele respingerii.
„La început rata a fost relativ mare, o perioadă, pentru că erau trimise și ambalaje non-SGR, sau erau turtite sau fără etichete. Vorbim despre de 2 digits urmând ca azi să fie undeva între 3 și 5%, dar depinde și de împărțirea teritorială. Acolo unde este autoconsum, aceste procente pot fi mai mari.”
Eficiența financiară a reciclării prin RVM-uri depinde de volumul de ambalaje colectate într-o anumită zonă. Potrivit producătorilor, un RVM de dimensiuni mici este rentabil dacă procesează cel puțin 400.000 de ambalaje anual.
„Sunt zone unde aceste aparate nu se vor preta niciodată pentru că nu există consum. Și atunci ne dorim să avem RVM-uri mobile cu care să trecem în zonele respective”, a explicat Cătălina Marga, Chief Financial Officer RetuRO.
În prezent, sistemul RetuRO include aproximativ 67.000 de comercianți, însă doar 40.000 au contracte semnate, ceea ce înseamnă că 27.000 de retaileri nu colectează ambalaje
În 2023, au fost returnate peste 3,3 miliarde de ambalaje purtătoare a garanției de 50 de bani, iar pentru 2024 se estimează că numărul acestora va ajunge la 6 miliarde.
98% dintre ambalajele colectate au fost reciclate. Rata de returnare anuală a fost de 55%, însă din august până în prezent aceasta a crescut la 80%.