Stiri

Vulcanii Noroioși din Buzău: o minune naturală a României

2
min
31/7/2024

Fenomen unic în Europa, format prin erupțiile gazelor naturale din adâncuri

În inima Subcarpaților de Curbură, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, se află Vulcanii Noroioși, un fenomen natural unic care îmbogățește peisajul dealurilor buzoiene. Această atracție naturală, adesea comparată cu locuri de pe alte planete, captivează prin prezența pământurilor fără viață („badland-uri”) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră.

Originea fenomenului

Vulcanii Noroioși se formează datorită emanațiilor de gaze din adâncul pământului care împing apele subterane la suprafață. În drumul lor, aceste ape înmagazinează argilă din rocile întâlnite, creând astfel noroiul care erupe continuu, formând conuri și cratere de mici dimensiuni. Această activitate constantă creează un peisaj spectaculos, completat de șănțulețe și viroage adânci, plăci poligonale de noroi uscat și eflorescențe de sare. Vegetația variată se instalează mai ales pe versanții platourilor, contribuind la frumusețea locului.

Unicitatea vulcanilor noroioși

Acești vulcani sunt singurii de acest fel din Europa, remarcându-se prin dimensiunile lor reduse și modul de formare. Vulcanii noroioși sunt movile conice, formate prin erupția gazelor naturale venite de la adâncimi de peste 3.000 de metri. În combinație cu pânza freatică și stratul de pământ argilos, gazele transformă erupțiile în adevărate băi de noroi, acoperind peste 25 de hectare de dealuri.

Procesul de formare

Erupția acestor vulcani formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului în contact cu aerul. Deși noroiul este foarte lichid, conurile rezultate au înălțimi extrem de mici. Gazele naturale împing constant noroiul spre gura vulcanilor, de unde acesta se prelinge pe versanți, formând pârâiașe ce se usucă treptat și modifică continuu peisajul.

Concluzie

Vulcanii Noroioși din Buzău reprezintă o atracție turistică deosebită, oferind vizitatorilor o priveliște unică și o incursiune fascinantă în geologia naturală a României. Acești vulcani sunt nu doar o minune naturală, ci și un testament al forțelor subterane care modelează continuu peisajul nostru planetar.