Stiri

Vulcanul Etna a erupt și a închis aeroportul din Catania

2
min
16/8/2024

Erupția vulcanului Etna a forțat Aeroportul Catania din Sicilia să anuleze toate zborurile, după ce o explozie masivă a proiectat lavă și cenușă vulcanică până la o altitudine de 9.500 de metri.

Oficialii au raportat că particulele de cenușă au acoperit avioanele și pistele, făcându-le impracticabile, potrivit Deutsche Welle, citat de Digi 24.

„Datorită activității intense a vulcanului Etna și a eliberării masive de cenușă în atmosferă, pista aeroportului a devenit inutilizabilă din cauza depunerii semnificative de cenușă. Din acest motiv, toate zborurile de sosire și plecare au fost suspendate”, au transmis autoritățile aeroportului.

Acestea au adăugat că operațiunile vor fireluate doar după ce condițiile infrastructurii aeroportuare vor fi considerate sigure. Deocamdată, nu este clar când aeroportul va reveni la capacitate maximă de funcționare. Pasagerii sunt sfătuiți să contacteze companiile aeriene pentru actualizări și să evite deplasările la aeroport fără a verifica starea zborurilor.

Casele au fost acoperite cu un strat gros de cenușă

În orașul Catania și în zonele înconjurătoare, casele și străzile au fost acoperite de un strat gros de praf vulcanic deculoare gri. Anularea zborurilor nu este o premieră pentru acest aeroport; la începutul lunii, zborurile au fost suspendate din cauza unui alt nor de cenușă vulcanică. Aeroportul din Catania, un nod important pentru estul Siciliei și atracțiile turistice precum Siracuza și Taormina, primește anual milioane de pasageri.

Vulcanul Etna, cel mai mare din Europa, este cunoscut pentru activitatea sa aproape continuă de-a lungul mileniilor. Institutul Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a observat o intensificare a activității seismice în zonă încă de la începutul lunii iulie. În mitologia antică, Etna era considerat locul unde zeii fierarilor Hefaistos și Vulcan își aveau forjele, forjând fulgerele pentru Zeus și Jupiter.

Foto: Profimedia Images