...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Zeci de mii de papagali au atacat un orășel din Argentina, după ce habitatele le-au fost distruse prin defrișări masive

Scris de: Green News | 6 octombrie 2024, 09:05

zeci-de-mii-de-papagali-au-atacat-un-orasel-din-argentina-dupa-ce-habitatele-le-au-fost-distruse-prin-defrisari-masive

Din jungla devastată, o adevărată „armată” de păsări a invadat neașteptat micul oraș Hilario Ascasubi din Argentina.

Alungați de defrișări masive, zeci de mii depapagali au coborât asupra orașului, provocând haos. Cu „penele de luptă” pregătite, au început un asalt aerian asupra localnicilor, care au fost luați prin surprindere, potrivit descopera.ro.

Cei mai mulți se adună în stoluri uriașe, ocupând firele de electricitate și pilonii, mușcând cablurile și provocând întreruperi de curent. Sute de păsări zboară pe cerul orașului ca niște avioane de atac, în timp ce restul, fără teamă, terorizează locuitorii. Din cauza defrișărilor, aceste păsări nu au unde să se întoarcă, iar biologul Daiana Lera explică faptul că „dealurile dispar”, iar papagalii sunt forțați să caute hrană și adăpost în orașe.

Orașul este copleșit

Orașul, cu doar 5.000 de locuitori, este complet copleșit. Localnicii susțin că există de zece ori mai mulți papagali decât oameni. Păsările exotice „bombardează” orașul cu excremente și își fac simțită prezența printr-un zgomot asurzitor, permanent. În plus, ele nu doar că perturbă viața de zi cu zi, dar au început să distrugă și rețelele de comunicații. Ramon Alvarez, un jurnalist local, a declarat că „mușcă și distrug cablurile, iar când plouă, apa pătrunde în fire și curentul se întrerupe”.

Această invazie nu este nouă; a început cu câțiva ani în urmă și devine din ce în ce mai intensă. Pe timpul verii, papagalii migrează în Patagonia pentru împerechere, dar se întorc la Hilario Ascasubi în toamnă și iarnă. Toate tacticile încercate de locuitori pentru a scăpa de ei – de la zgomote puternice până la lumini laser – s-au dovedit inutile. Păsările revin mereu, pentru că nu mai au altă casă.

Defrișări fără limită

Defrișările din pădurile Argentinei, în special Gran Chaco, a doua cea mai mare pădure de pe continent după Amazon, au decimat habitatul papagalilor.

NASA Earth Observatory arată că aproximativ 20% din aceste păduri au fost distruse între 1985 și 2013, transformate în terenuri agricole. Lera subliniază nevoia urgentă de a restaura mediul natural: „Până când vom putea face acest lucru, trebuie să găsim soluții care să ne permită să conviețuim armonios în orașe”.