Stiri

Zeci de tone de deșeuri din plastic, oprite la intrarea în România. Acestea urmau să ajungă în Letonia

2
min
16/9/2024

Aproape 23 de tone de deșeuri din plastic, transportate ilegal de un cetățean bulgar, au fost stopate la granița României, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, aflat lavolanul unui ansamblu rutier, încerca să aducă aceste deșeuri în țară fără a deține documentele necesare. Transportul său avea ca destinație Letonia, cu un traseu prin Bulgaria și România. Suspiciunile privind legalitatea acestui transport au apărut în momentul verificării inițiale de către polițiștii de frontieră, care au decis să solicite sprijinul reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu, conform g4media.ro.

În cadrul investigațiilor suplimentare, s-a constatat că ansamblul rutier transporta o cantitate impresionantă de 22.640 de kilograme de deșeuri de plastic, mai precis PET-uri. Polițiștii de frontieră, împreună cu specialiștii din domeniul protecției mediului, au descoperit că documentele prezentate nu respectau cerințele legale pentru introducerea acestui tip de deșeuri pe teritoriul României.

Au interzis accesul

În urma analizelor detaliate ale documentației aferente transportului, s-a confirmat faptul că nu existau autorizațiile necesare pentru ca deșeurile să poată fi introduse și tranzitate prin România. Acest lucru a dus la interzicerea accesului camionului în țară, iar autoritățile au decis să returneze transportul în Bulgaria, de unde provenea. Astfel de acțiuni fac parte dintr-un efort mai amplu al autorităților române de a preveni traficul ilegal de deșeuri și de a proteja mediul înconjurător de potențialele pericole asociate cu gestionarea necorespunzătoare a acestor materiale.

Pot afecta sănătatea populației

Acest incident subliniază importanța controalelor stricte la frontiere și colaborarea eficientă între diferitele instituții implicate în protecția mediului. Transportul neautorizat de deșeuri reprezintă o problemă gravă la nivel european, afectând nu doar statele de tranzit, ci și destinațiile finale ale acestor materiale. România, prin astfel de măsuri, demonstrează că ia în serios responsabilitatea de a controla fluxulde deșeuri și de a combate infracțiunile de mediu care ar putea afecta sănătatea populației și echilibrul ecologic.