Te plimbi cu barca pe canalele Dunării, admiri nuferii, faci poze păsărilor și te lași fermecat de peisajul sălbatic. Dintr-odată, plutesc agale spre tine câteva PET-uri la doi litri.
Nu e prea plăcut, nu?
Apoi vezi alte și alte PET-uri, pe mal, înțepenite între firele de trestie. Și teîntristezi. N-ai pățit asta? Până și pe plajele de la Sfântul Gheorghe sau Sulina riști oricând să te așezi pe o sticlă de plastic sau pe o cutie de bere, aruncate de turiști sau de localnici.
Impactul poate fi devastator pentru mediu. Spre exemplu, în numai două zile, 25 de voluntari au strâns și evacuat deșeurile de pe Canalul Sireasa, între Podul Roșu și Pardina, iar din acțiunea lor au rezultat 1400 de kilograme demateriale din plastic, gunoi menajer, hârtie, sticle, textile.
Dar ce ar fi să și facem ceva, să ne implicăm pentru a schimba această stare de fapt? În primul rând, să fim mai atenți, mai activi, implicați. În al doilea rând, să le spunem și celor de lângă noi să fie la fel. Și să facem voluntariat, atunci când se ridică restricțiile și ni se va permite să ieșim.
WWF România a demarat laînceputul lunii februarie un proiect ambițios intitulat „Cu apele curate” și cu siguranță el va fi reluat în cel mai scurt timp. Ce înseamnă?
*Workshop-uri cu autoritățile locale și operatorii de turism din zonă. Primul dintre ele a avut loc deja, în luna februarie.
*Crearea”Patrulei Zero Plastic” – o patrulă de voluntari, în care te poți implica. Ea va colecta timp de 4 luni deșeurile de pe canalele Dunării și le va depune în țarcurile de PET-uri special amenajate din Tulcea, Mahmudia, Sulina, Sfântul Gheorghe.
*În paralel, se desfășoară campania educațională „Impactul plasticului în natură”, care are ca scop promovarea ideii de reciclare în rândul localnicilor, a proprietarilor și managerilor de pensiuni și hoteluri.
Implică-te în proiecte pentru natură și reciclează, pentru Planeta care ne-a dat acum cel mai puternic semnal că este nevoie de așa ceva mai mult ca oricând!