-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poluare cu deseuri in cetatea Argevada

O străveche cetate dacică, acoperită cu buruieni și transformată în groapă de gunoi

22 ianuarie 2025, 13:15

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Zgomotul – altfel de poluare. Unul din cinci europeni este expus pericolului

Scris de: Green News | 19 mai 2020, 13:19

zgomotul-altfel-de-poluare-unul-din-cinci-europeni-este-expus-pericolului

Orice mare oraș are viață, puls și propriul sunet. Vorbim despre zgomotul cu care urbanul este atât de obișnuit: claxoanele din intersecții, sirenele mașinilor de poliție sau ale salvărilor sau tramvaiele greoaie care trec agale pe șine. Sunt sunete care fac parte din tabloul cotidian și poate doar după o vacanță departe de ele, într-un loc liniștit, realizăm cât sunt de deranjante. Poluarea fonică este un fenomen generat în Europa în special de traficul rutier. Căile ferate, aeronavele și diversele industrii reprezintă celelalte surse principale ale poluării fonice ambientale. Disconfortul resimțit acum ar putea fi doar începutul. Estimările arată că în următorul deceniu nivelurile de zgomot vor crește, conform celui mai nou raport al Agenției Europene de Mediu. În prezent, mai bine de jumătate dintre oamenii din mediul urban sunt expuși unui nivel de cel puțin 55 de decibeli – este comparabil cu strigătele unui om sau lătratul câinilor. Pe termen lung, psihicul și sănătatea pot fi afectate, pentru că omul nu este făcut să suporte fără consecințe poluarea fonică.

Pe baza noilor informații transmise de Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană de Mediu estimează că expunerile la acest tip de poluare cauzează 12.000 de decese premature și contribuie la 48.000 de noi cazuri de boli cardiace ischemice pe an, în toată Europa. De asemenea, 22 de milioane de europeni suferă de un disconfort cronic ridicat, iar 6,5 milioane au tulburări de somn severe. Mai grav este că poluarea sonoră contribuie la pierderea auzului. Potrivit OMS, 360 de milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu auzul din cauza poluării sonore, iar 32 de milioane dintre aceștia sunt copii.

În fața acestor cifre alarmante, țări din Uniune iau deja măsuri pentru reducerea nivelurilor de zgomot: înlocuiesc vechiului pavaj al drumurilor cu un asfalt mai nivelat sau încearcă să reducă limitele de viteză la 30 km pe oră și chiar interzic claxonatul nejustificat. Schimbarea poate să vină însă și de la oameni, care pot alege mijloace de transport care nu poluează nici aerul și nici urechea, precum mersul pe jos, bicicleta sau vehiculele electrice – cu mult mai silențioase față de cele clasice sau, dacă nu reușesc, măcar să nu claxoneze pentru orice. Barcelona, Paris sau Roma sunt în topul european al celor mai poluate orașe din punct de vedere al zgomotului. Iar Zurich, Viena și Oslo sunt cele mai liniștite. București este cel mai zgomotos oraș din România. 85% dintre locuitori sunt expuși la poluarea fonică. La polul opus este Iași. Aici, doar 16% dintre oameni sunt afectați de poluarea acustică.