-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Fumatul interzis la Cluj

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România cu interdicții extinse privind fumatul în spațiile publice

13 ianuarie 2025, 11:02

fructe de mare

Fructele de mare conțin cantități mari de microplastice, relevă un nou studiu

13 ianuarie 2025, 10:02

Deșeuri textile pentru reciclare

Prima localitate în care a început colectarea deșeurilor textile. Containerele sunt păzite de Poliția Locală

13 ianuarie 2025, 08:30

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani

13 ianuarie 2025, 07:30

#greenTALKS

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

2 decembrie 2024, 15:39

Salveaza Articolul

4 minute de citit

O zonă umedă renaturată din Delta Dunării riscă să fie transformată din nou în teren agricol

Scris de: Green News | 10 aprilie 2024, 14:07

zona-umeda-mahmudia-delta-dunarii-teren-agricol

Şi asta deşi 97% dintre localnici o preferă în starea sa actuală şi nu doresc ca ea să fie secată şi folosită din nou în scopuri agricole, potrivit unui sondaj al organizaţiei de mediu WWF România.

„O zonă redevenită umedă în mod natural din Delta Dunării ar putea fi în curând transformată din nou în teren agricol, în ciuda opoziţiei comunităţii locale, care beneficiază de avantajele oferite de natură în ceea ce priveşte mijloacele de trai şi rezistenţa la schimbările climatice”, au transmis reprezentanţii organizaţiei într-un comunicat de presă.

Zona umedă s-a umplut de biodiversitate după ce a primit fonduri UE

În iunie 2023, apele umflate ale Dunării au rupt digul care înconjoară o zonă de lângă Mahmudia. Zona fusese restaurată în urmă cu opt ani cu fonduri de la Uniunea Europeană şi se umpluse de biodiversitate, fapt ce a stimulat semnificativ turismul. Au fost inundate peste 1.000 de hectare de terenuri agricole, iar acestea au redevenit un ecosistem tipic deltaic.

Foto: Marius Vasile

Însă, deţinătorii de concesiuni agricole din zonă au obţinut în primă instanţă o hotărâre judecătorească de reconversie a zonei în teren agricol. Însă această hotărâre ameninţă să distrugă întreaga zonă umedă, inclusiv zona restaurată cu fonduri europene, conform WWF România.

Potrivit organizaţiei, zona umedă de la Mahmudia ar trebui să fie desemnată de Guvern drept „zonă de reconstrucţie ecologică de interes naţional” pentru a proteja cea mai mare zonă umedă din Europa.

De ce zona umedă nu ar trebui transformată în teren agricol

„Ecosistemul deltaic refăcut a îmbunătăţit rapid calitatea apei şi a determinat înmulţirea populaţiilor de peşti şi alte specii sălbatice din zonă, în beneficiul pescarilor locali şi al operatorilor de turism, deoarece situl a devenit un magnet pentru vizitatori. Numărul de pensiuni turistice s-a dublat după renaturare – investitorii în unităţi de cazare considerând, pe de o parte, zona reconstruită ca fiind o potenţială atracţie turistică şi, pe de altă parte, profitând de disponibilitatea fondurilor europene”, a mai arătat comunicatul, adăugând că deţinătorii de contracte de concesiune agricolă „plătesc taxe relativ modeste”, iar „majoritatea profiturilor nu se întorc în comunitate sau în Deltă”.

La rândul său, Musonda Mumba, secretarul general al Convenţiei privind Zonele Umede de Importanţă Internaţională, a spus că „nu ne putem permite să pierdem mai multe zone umede”. Şi asta, în condiţiile în care Delta a pierdut de-a lungul anilor suprafeţe mari, prin îndiguiri, desecări şi transformarea zonelor umede în terenuri agricole în timpul comunismului, ceea ce a afectat nu doar natura, ci şi mijloacele de trai locale, în special pescuitul.

Delta Dunării, supranumită „perla turismului românesc” şi parte a patrimoniului UNESCO, este unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent pentru fauna din zonele umede. În prezent, terenurile agricole reprezintă aproape 13% din suprafaţa Deltei, mare parte dintre acestea fiind concesionate pentru o perioadă de până la 30 de ani unor mari companii agricole comerciale.

„Viitoarea lege a UE arată că România ar trebui să refacă Delta”

„Având în vedere echilibrul fragil al ecosistemelor sale de zone umede și impactul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice, activitățile agricole comerciale pe scară largă în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt incompatibile cu dezvoltarea durabilă”, a spus Orieta Hulea, directorul național WWF-România.

„Viitoarea lege a UE privind refacerea naturii arată că România ar trebui să se concentreze pe refacerea Deltei Dunării – îmbunătățind sănătatea acestei zone umede de importanță globală și aducând beneficii comunităților locale precum cea din Mahmudia, care se opun cu fermitate unei întoarceri a terenurilor inundate la agricultură intensivă”, a adăugat Orieta Hulea.

Foto principală: Bogdan Lungu