Schimbările climatice au un impact deosebit de puternic asupra zonelor urbane, iar orașele dens populate suferă cel mai mult, arată CNN.
Efectul de insulă de căldură urbană înseamnă că temperaturile din orașe pot fi cu câteva grade mai ridicate decât în regiunile rurale din apropiere. Acest lucru se datorează faptului că materiale precum betonul și asfaltul absorb și radiază căldura. Vehiculele și aparatele de aer condiționat expulzează căldura, iar clădirile înalte blochează circulația vântului.
Zonele urbane sunt din ce în ce mai fierbinți. Un startup din Abu Dhabi vrea să ajute
Autoritățile din întreaga lume încearcă să răcească orașele. În Chicago, care are o istorie de valuri de căldură fatale, mai mult de 500 de acoperișuri au fost acoperite cu vegetație, care eliberează vapori de apă răcoritoare și acționează ca o izolație naturală pentru clădire. Los Angeles, care are o rețea vastă de autostrăzi, a vopsit unele dintre drumurile sale cu un material care reflectă soarele, scrie CNN.
Însă informațiile detaliate despre temperaturile urbane sunt rare. Acest lucru a devenit clar pentru antreprenorul Jay Sadiq la scurt timp după ce a înființat un start-up în Abu Dhabi pentru a modifica asfaltul pentru a absorbi mai puțină căldură, când un potențial client l-a încurajat să identifice cele mai fierbinți părți ale orașului, unde materialul ar fi cel mai benefic.
Sadiq nu a putut găsi nivelul de date granulare de care avea nevoie, așa că a început să lucreze la valorificarea informațiilor el însuși. Astăzi, compania sa FortyGuard se concentrează pe valorificarea datelor și a tehnologiei inteligenței artificiale (AI) pentru a oferi o imagine detaliată a dinamicii temperaturii urbane.
El speră că acest lucru le va permite planificatorilor urbani, responsabililor cu termoficarea, întreprinderilor și dezvoltatorilor imobiliari să ia decizii bazate pe date, iar locuitorilor să își planifice mai bine viața.
Colectarea dificilă a datelor
Căldura extremă poate provoca boli legate de căldură și decese, în special pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii mici și persoanele în vârstă. Mortalitatea globală legată de căldură pentru persoanele în vârstă de 65 de ani și peste a crescut cu aproximativ 85% între 2017 și 2021.
Pe măsură ce miliarde de oameni se vor muta în zonele urbane în următoarele decenii, între jumătate și trei sferturi din populația globală ar putea fi expusă căldurii extreme și umidității care pun viața în pericol până în 2100, conform Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice al ONU.
Creșterea temperaturilor face, de asemenea, mai greu să dormi noaptea și mai dificil să fii productiv în timpul zilei, în special pentru lucrătorii în aer liber.
Deși căldura urbană câștigă din ce în ce mai multă atenție, majoritatea stațiilor meteorologice nu au fost construite pentru a aborda în mod specific această problemă și sunt adesea amplasate într-un aeroport sau în vârful unui deal – zone care nu sunt reprezentative pentru temperatura de pe trotuarul unui oraș.
„Din punct de vedere istoric, majoritatea agențiilor meteorologice ar fi fost însărcinate cu monitorizarea vremii la scări mai mari decât orașele”, spune James Voogt, profesor la departamentul de Geografie și Mediu din cadrul Universității Western Ontario, care este expert în climatologia urbană.
Sateliții care măsoară temperatura la suprafață pot acoperi zone întinse, dar nu pot furniza informații detaliate despre punctele fierbinți din cartiere. Iar copacii și clădirile înalte pot împiedica sateliții să înregistreze temperaturile la nivelul solului.
„Nu văd umbra de dedesubt”, spune Voogt.
Unele orașe au început să colecteze informații folosind senzori montați pe felinare sau autobuze, iar altele, inclusiv Hong Kong, au implementat rețele meteorologice urbane dense. „Dar nu multe orașe au o rețea de măsurare atât de densă”, spune Chao Ren, profesor asociat de arhitectură la Universitatea din Hong Kong, specializat în climatologie aplicată și design climatic.
Tehnologia căldurii urbane
FortyGuard, care are astăzi 16 angajați și birouri în Abu Dhabi și San Jose, California, colectează zilnic 32 de miliarde de puncte de date de la furnizori terți, dar Sadiq spune că nu poate dezvălui prea multe despre sursele acestora, având în vedere concurența de pe piață.
Apoi, utilizează inteligența artificială pentru a produce modele care iau în considerare variabilele care influențează modul în care este resimțită temperatura – inclusiv altitudinea unui oraș, vegetația, corpurile de apă și condițiile atmosferice, cum ar fi acoperirea cu nori, pentru a oferi o imagine mai completă a dinamicii temperaturii locale, spune el.
„Abordarea noastră merge dincolo de măsurarea temperaturii aerului la un moment dat”, adaugă Sadiq.
FortyGuard oferă servicii de consultanță și a lucrat cu clienți precum Masdar City, un „oraș durabil” experimental din Emiratele Arabe Unite, pentru a-l ajuta să identifice punctele fierbinți de căldură și să adauge copaci și elemente de apă.
Omar Sultan Al Olama, ministrul de stat pentru inteligență artificială și economie digitală din Emiratele Arabe Unite, gesticulează în timpul unei sesiuni la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, 25 mai 2022.
Abu Dhabi, bogată în petrol, vrea să fie un lider în IA
Dar startup-ul, care este „pe cale să încheie o rundă de finanțare importantă”, își propune să se poziționeze ca o companie de tehnologie, spune Sadiq. El speră să își integreze tehnologia în platformele existente, cum ar fi o platformă imobiliară sau de cartografiere. Aceasta ar putea permite cumpărătorilor de locuințe să afle care este cel mai puțin cald cartier dintr-un oraș sau alergătorilor să determine cel mai bun traseu pentru o alergare de dimineață, spune el.
Efectul de insulă de căldură urbană înseamnă că temperaturile din orașe pot fi cu câteva grade mai ridicate decât în regiunile rurale din apropiere.Acest lucru se datorează faptului că materiale precum betonul și asfaltul absorb și radiază căldura.
Vehiculele și aparatele de aer condiționat expulzează căldura, iar clădirile înalte blochează circulația vântului. Autoritățile din întreaga lume încearcă să răcească orașele.
În Chicago, care are o istorie de valuri de căldură fatale, mai mult de 500 de acoperișuri au fost acoperite cu vegetație, care eliberează vapori de apă răcoritoare și acționează ca o izolație naturală pentru clădire.Los Angeles, care are o rețea vastă de autostrăzi, a vopsit unele dintre drumurile sale cu un material care reflectă soarele.
Dar există „cu siguranță o nevoie și o cerere de temperaturi cu rezoluție spațială ridicată în mediul urban”, adaugă el.
Ren a afirmat că cel mai important aspect al informațiilor privind căldura urbană este modul în care acestea vor fi utilizate. În timp ce interesul pentru căldura urbană este în creștere, unele locuri reușesc mai bine decât altele să abordeze problema, educând locuitorii cu privire la aceasta, creând sisteme de avertizare sau încorporând considerente de atenuare în codurile de construcție sau în planificarea urbană.