Ministerul Mediului lansează campania ‘Vinerea Verde – Stop! Azi, maşina stă pe loc!’, o iniţiativă ce îşi propune să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară, dar în special în marile orașe super poluate. „Se va introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea lui cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos. Amprenta de carbon trebuie redusă și cea mai importantă parte vine din mobilitate, peste 60% din poluarea aerului din marile orașe e cauzată de trafic. Soluția în România a fost mereu crearea de rețele suplimentare de drumuri, care n-au făcut altceva decât să crească și mai mult traficul auto. Este o mobilitate poluantă. Vinerea Verde este o inițiativă voluntară, prin care invităm cetățenii să renunțe la mașini și să circule cu mijloace nepoluante, dacă se poate zero amprentă de carbon. Această mișcare va fi începută de autoritățile publice, am invitat toți colegii, practic peste 20.000 de angajați din structurile noastre. 1 din 4 angajați dacă aleg asta în fiecare vineri, e o performanță în 2021. Doresc să ajungem la 50% din angajați. De asemenea, invităm și companiile private să facă asta și, evident, toți cetățenii”, a declarat Tanczos.
Gratuitatea pe mijloacele de transport pentru zilele de vineri este discută de minister cu autoritățile locale.
„Vrem să instaurăm o nouă cultură, o nouă gândire cu mobilitate zero emisii, prin inițiative finanțate de programele derulate de AFM și minister, prin care vom face rețele de infrastructură pentru emisii zero. Ne revendicăm străzile și trotuarele, vrem să ne comportăm diferit față de practicile de până acum. Mobilitatea cu zero emisii e o soluție doar dacă autoritățile publice dezvoltă și infrastructură: piste, parcări pentru biciclete și gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru zilele de vineri în marile orașe. Sunt doar 30 de km de piste de biciclete în Capitală, deci primarul trebuie să găsească fonduri pentru asta, suntem în discuții și cu Nicușor Dan”, completează ministrul Mediului.
Exemplul în prima zi de Vineri Verde va fi dat poimâine de Ministerul Mediului, care propune angajaților să vină altfel la muncă: „Rezultatele acestui program le vom avea prin chestionare completate, trimise instituțiilor publice la final de an, astfel vom analiza în ce măsură oamenii chiar vor să susțină aerul curat. Trebuie să începem cu instituțiile publice, care să fie model pentru cetățeni. De aceea lansăm invitația în primul rând pentru angajații din instituții, cu speranța că vine și populația în campanie. Nu ne vom transforma în Amsterdam prea repede, dar e un punct de plecare”.
Foto: Patrick Pahlke