Instalația, denumită Orca după cuvântul islandez „orka” care înseamnă „energie”, este formată din patru unități, fiecare formată din două cutii metalice care arată ca niște containere de transport, ne informează The Guardian.
Construită de Climeworks din Elveția și Carbfix din Islanda, atunci când funcționează la capacitate maximă, uzina va extrage din aer 4.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, potrivit companiilor.
Potrivit Agenției SUA pentru Protecția Mediului, acest lucru echivalează cu emisiile de la aproximativ 870 de mașini. Construcția fabricii a costat între 10 și 15 milioane de dolari SUA, a raportat Bloomberg.
Pentru a colecta dioxidul de carbon, instalația folosește ventilatoare pentru a trage aer într-un echipament colector, care are în interior un material filtrant.
Odată ce materialul filtrant este umplut cu CO2, echipamentul colector este închis și temperatura este ridicată pentru a elibera CO2 din material, după care poate fi colectat gazul foarte concentrat. CO2 este apoi amestecat cu apa înainte de a fi injectat la o adâncime de 1.000 de metri în roca bazaltică din apropiere, unde este mineralizat.
Susținătorii unor astfel de soluții de captare și stocare a carbonului consideră că aceste tehnologii pot deveni un instrument major în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, criticii susțin că tehnologia este încă prohibitiv de scumpă și ar fi nevoie de zeci de ani pentru a funcționa la scară largă.