Construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, estimată la 800 de milioane de euro și situată pe teritoriile comunelor arădene Pilu și Grăniceri, este blocată din cauza unor procese intentate de o asociație de protecție a mediului. Parcul, care ar urma să se întindă pe 1.064 de hectare, este împiedicat de contestațiile Asociației „Societatea Carpatină Ardeleană” din Satu Mare, care susține că proiectul ar afecta specii protejate de păsări.
Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuț, a declarat pentru Agerpres că, deși autorizația de construire a fost emisă anul trecut, lucrările au fost oprite din cauza atacării avizelor de mediu în instanță. Următorul termen al procesului este stabilit pentru 13 noiembrie 2024. Edilul a menționat că, dacă instanța va da o decizie favorabilă, lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor.
Președintele filialei Satu Mare a Asociației „Societatea Carpatină Ardeleană”, Márk Nagy János, a explicat că terenul pe care ar urma să fie construit parcul se află într-o arie naturală protejată, sit Natura 2000, și că proiectul ar avea un impact negativ asupra habitatelor păsărilor. Asociația a pierdut două procese pe fond, dar a obținut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunalul Satu Mare.
În ciuda blocajului, investitorii plătesc în continuare taxe locale pentru terenurile pe care se va dezvolta parcul. Proiectul, lansat inițial de Monsson și vândut ulterior companiei Rezolv Energy, prevede crearea unei capacități energetice de 1.044 MW și urma să fie operațional până la sfârșitul anului 2024. În plus, sunt planificate alte două parcuri fotovoltaice în județul Arad, investițiile totale ajungând la 1,4 miliarde de euro.