Singapore a devenit în decembrie prima țară care a aprobat comercializarea cărnii obținute în laborator, iar mai multe companii plănuiesc să-și producă singuri carnea, prin aceeași metodă, la scară largă.
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au aplicat aceleași principii și au obținut o tehnică prin care au reușit să crească țesut asemănător cu cel al plantelor. Deși mai sunt multe teste de făcut, echipa speră ca în viitor să nu mai avem nevoie să tăiem copaci și să creștem mult timp plante, înainte să le folosim pentru alimentație, energie și infrastructură.
„Dacă vrei o masă, atunci ar trebui pur și simplu să-ți crești una”, a spus unul dintre cercetători.
Oamenii de știință au crescut țesutul fără sol sau lumina soarelui. Au început prin a extrage celule vii de la frunzele unei plante și le-au cultivat într-un mediu lichid de creștere. Apoi au transferat celulele într-un gel 3D și au adăugat doi hormoni ai plantei.
De asemenea, au putut face modificări simple la proprietățile biochimice și mecanice ale gelului pentru a direcționa celulele să crească în anumite tipuri și să producă material vegetal în forme personalizabile. Acest lucru ar putea permite creșterea directă a produselor utile fără procesare, au mai spus cercetătorii.
Ei caută acum modalități de a extinde tehnica pentru a produce cantități mai mari și de a o aplica la specii de plante cu valoare mai mare.
„Sperăm ca într-o bună zi aceste tehnici să fie folosite pentru a contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de bunuri vegetale într-un mod în care să ne folosim resursele mai strategic și care nu ar pune aceleași poveri asupra mediului”, au mai transmis aceștia.