-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Un tânăr de 14 ani a inventat Pestiscandul, un dispozitiv care detectează pesticidele de pe fructe și legume

12 noiembrie 2024, 16:55

Un vulcan din America de Sud a erupt în formă de ciupercă! Sute de oameni evacuați VIDEO

Un vulcan din America de Sud a erupt în formă de ciupercă! Sute de oameni evacuați VIDEO

12 noiembrie 2024, 15:23

Lacul Dumbravita

Un lac de 130 de hectare, considerat „Delta din Carpați”, scos la închiriat pentru 10 ani

12 noiembrie 2024, 14:00

poluarea produsa de avioane

Cantitatea de CO2 emisă de avioanele private a crescut cu 46%

12 noiembrie 2024, 12:02

#greenTALKS

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Creșterea și sacrificarea bovinelor, activități foarte periculoase pentru mediu

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

cresterea-si-sacrificarea-bovinelor-activitati-foarte-periculoase-pentru-mediu

Conform unui nou studiu apărut în Public Library of Science, eliminarea completă a zootehniei (bovine, ovine, porcine și păsări) ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul secolului cu 1.680 de Gigatone de dioxid de carbon, ne informează Biziday.

În fiecare an, creșterea animalelor pentru hrană produce 4% din dioxidul de carbon eliberat global în atmosferă, dar și 35% din metanul și 66% din oxidul de azot (alte două gaze cu efect de seră). Acesta este echivalentul a 6.3 Gigatone de CO2 anual, sau 17.5% din totalul produs de umanitate în fiecare an. Trecerea la o dietă bazată doar pe plante ar elimina echivalentul a 500 de Gigatone de CO2 din atmosferă până la sfârșitul secolului.

Un alt efect important, arată studiul, ar fi eliberarea a aproximativ 30% din suprafața terestră a Pământului, care este momentan utilizată pentru creșterea animalelor și a furajelor necesare pentru acestea. Reîmpădurirea acestei suprafețe ar bloca încă 790 de Gigatone de dioxid de carbon în păduri.

Totuși, nu toate tipurile de produse animaliere sunt la fel de dăunătoare pentru mediu. Conform cercetătorilor, doar eliminarea producției de carne de vită și de lactate de vită ar elimina 71% din emisiile de gaze de seră, ajungând la 80% dacă se elimină și cele de bivol, la 90% dacă se elimină și produsele alimentare de la oi și capre (adică toate rumegătoarele). Doar sectorul vacilor ocupă aproximativ 24 de milioane de kilometri pătrați (atât pentru creșterea animalelor în sine, cât și pentru creșterea tuturor furajelor necesare acestora). Pe de altă parte, produsele alimentare provenite de la rumegătoare aduc doar 19% din aportul de proteine din dieta totală a locuitorilor Pământului.

Conform cercetătorilor, fiecare kilogram de carne de vită produce echivalentul a 289 de kilograme de dioxid de carbon. Consumul de carne de pasăre și de ouă produce de 25 de ori mai puține emisii per kilogram de proteină. Cercetătorii nu au efectuat niciun calcul pentru produsele piscicole, dar alte studii au indicat că acestea sunt relativ puțin poluatoare sau, în unele cazuri (alge), ele consumă mai multe gaze cu efect de seră decât produc.