-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Un tânăr de 14 ani a inventat Pestiscandul, un dispozitiv care detectează pesticidele de pe fructe și legume

12 noiembrie 2024, 16:55

Un vulcan din America de Sud a erupt în formă de ciupercă! Sute de oameni evacuați VIDEO

Un vulcan din America de Sud a erupt în formă de ciupercă! Sute de oameni evacuați VIDEO

12 noiembrie 2024, 15:23

Lacul Dumbravita

Un lac de 130 de hectare, considerat „Delta din Carpați”, scos la închiriat pentru 10 ani

12 noiembrie 2024, 14:00

poluarea produsa de avioane

Cantitatea de CO2 emisă de avioanele private a crescut cu 46%

12 noiembrie 2024, 12:02

#greenTALKS

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Dotarea ANPM și a Gărzii Naționale de Mediu cu drone și autolaboratoare pentru măsurarea calității aerului

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

dotarea-anpm-si-a-garzii-nationale-de-mediu-cu-drone-si-autolaboratoare-pentru-masurarea-calitatii-aerului

Executivul a aprobat astăzi, în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor proiectul de HG „Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare (Cod SMIS2014+  139943)”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea sistemului național de evaluare și monitorizare a calității aerului și implică extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare a calității aerului din administrația instituțiilor aflate în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului. Scopul proiectului este creșterea acurateței informațiilor specifice și a capacității de răspuns la episoadele de poluare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de mediu din zona urbană și promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului.

În cadrul acestui proiect se vor achiziționa: 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control, precum și o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate.  

Astfel, se are în vedere dotarea Agențiilor pentru Protecția Mediului (APM) din subordinea ANPM cu 21 de stații mobile (autolaboratoare) și a Gărzii Naționale de Mediu cu 46 de sisteme aeropurtate, echipate conform specificațiilor impuse prin directivele europene de monitorizare a calității aerului. Datele colectate de aceste sisteme vor putea completa, ulterior implementării prezentului proiect, bazele de date deja existente pentru calitatea aerului.

Cele 21 de stații mobile de monitorizare a a calității aerului vor intra în directa utilizare a ANPM/APM, acestea fiind echipate conform legislației în vigoare (compușii monitorizați fiind gaze SO2, NOx, NO2, COV, particule în suspensie (PM2.5, PM10), la care se adaugă H2S și NH3). Astfel, este îmbunatățită acoperirea națională a sistemului integrat mobil pentru monitorizarea calitații aerului (SIMMCA) și este vizată creșterea capacității de răspuns a autorității, în eventualitatea unor evenimente de poluare/solicitări ale cetățenilor.

Cele 46 sisteme UAV vor fi  echipate cu:

– 45 module de senzori pentru monitorizarea calitații aerului;

– 45 module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deșeurile menajere;

– 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deșeuri;

– 5 module de senzori pentru monitorizarea compușilor rezultați din industria prelucrării lemnului;

– 2 module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuși: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl2.

Fiecare sistem UAV va fi dotat cu camera de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitații aerului și modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deșeurilor menajere. Celelalte module de senzori vor fi distribuite uniform la nivel național, pentru cele 8 regiuni.

Prin aplicația mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privința posibilelor episoade de poluare și va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potențial ridicat de amenințare a siguranței de mediu.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, cu un buget total de 57.032 mii lei. Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Rolul stațiilor mobile va fi de a răspunde interesului cetățenilor privind anumite tematici problematice privind calitatea aerului, precum și de a răspunde sesizărilor, petițiilor sau reclamațiilor vizând disconfortul cauzat de un anumit nivel al calității aerului. Sistemul se dorește a fi un instrument modern și puternic pentru fundamentarea deciziilor operative în cazul unor fenomene cu impact major asupra calității aerului, dar prin flexibilitatea și mobilitatea ridicată, va completa în orice moment posibilele nefunctionalități punctuale din cadrul RNMCA (indisponibilizări echipamente, zone cu o densitate a locuitorilor/monitorizare mai redusă, dar pentru care există sesizări dinpartea cetățenilor etc.). Totodată, sistemul va răspunde cetățenilor și autorităților în ceea ce privește calitatea aerului pe o rază de la 1 la 300 km.

În prezent, la nivel național, există un număr de 12 autolaboratoare pentru măsurarea poluanților din aerul înconjurător, acestea fiind puse în funcțiune în perioada 2000-2018. Astfel, 5 bucăți datează din anul 2000 (județele Argeș, Bihor, Constanța, Mehedinți, Suceava), 3 bucăți din anul 2007 (Maramureș, Prahova, Sibiu), 1 din anul 2008 (București), 1 din anul 2011 (Mureș), 1 din anul 2014 (Neamț) și 1 din 2018 (Alba).