Profesioniști, experți și entuziaști reuniți în acest eveniment au împărtășit cunoștințe și idei despre cum pot fi influențate pozitiv viitorul amenajării urbane durabile și al îngrijirii arborilor.
Proiectul Living City este o invitație la un ”campionat verde” între orașe. Provocarea lansată de Husqvarna stimulează o competiție la nivel mondial cu ajutorul unor exemple concrete și al noilor tehnologii disponibile care fac posibilă implicarea activă a tuturor locuitorilor acestora. Instrumentele precum HUGSI, pe care proiectul le pune la dispoziția orașelor intrate în competiție, le permit măsurarea rezultatelor pentru realizarea clasamentului.
Informațiile detaliate despre sănătatea și repartizarea spațiului verde urban evidențiază potențialul de înverzire a orașelor, facilitează planificarea și aplicarea de proiecte țintite pentru extindere, îmbunătățire ori crearea unor noi spații verzi.
Cuantificarea spațiului verde în orașe cu ajutorul HUGSI, de la Husqvarna
Orașele Planetei pot deveni mai verzi prin acțiuni decisive și inițiative coordonate la nivel edilitar. Natura nu preia controlul pur și simplu. Ea are nevoie de ajutor.
Indexul Spațiului Verde Urban Husqvarna – HUGSI poate fi descrisă ca o aplicație pentru urmărirea evoluției spațiului verde urban. Prin platforma HUGSI orașele pot cartografia spațiul verde, îi pot evalua starea de sănătate, gradul de acoperire, distribuirea și se pot compara între ele. Toate acestea sunt posibile prin cuantificarea datelor colectate prin satelit și alte surse. Un set de indicatori de performanță facilitează citirea datelor colectate și urmărirea schimbărilor ce se produc în spațiile verzi urbane de la un an la altul. Indexul spațiului verde – HUGSI creat de Husqvarna face diferențierea vegetației pe două paliere: arbori și iarbă. Arborii mari sunt foarte valoroși în zona urbană datorită beneficiilor pe care le oferă. Un indicator important este numărul arborilor mari ale căror coronamente sunt cuantificate în metrii pătrați de acoperire.
Cu ajutorul HUGSI, municipalitățile pot folosi creativ spațiile publice pe care le administrează pentru ca orașele lor să devină mai verzi. În acest sens este necesar ca edilii și factorii politici să ofere prioritate proiectelor de extindere a spațiilor verzi urbane și creșterii bugetelor alocate pentru crearea de noi spații verzi și întreținerea celor existente.
Rezultatele și impactul provocării Orașul Verde, în Țările de Jos
Proiectul ”Orașul Verde” a provocat orașele din Țările de Jos să intre în competiție între ele pentru titlul de cel mai verde oraș. Din cele cca 350 de orașe ale Regatului, 104 au intrat în programul HUGSI și în competiția pentru titlu, în decursul a 3 ani.
Unul dintre ele este Breda ai cărui edili și cetățeni și-au propus să-l transforme în primul oraș european integrat într-un parc, până în anul 2030. HUGSI este platforma care îi ajută să deruleze acest proiect ambițios oferindu-le informațiile necesare pentru a măsura, extinde și monitoriza, materia verde pe care o gestionează.
Orașul Breda este 49% verde, potrivit HUGSI, ceea ce îl poziționează peste media la nivel global, care este de 41%.
”Vrem să ajutăm orașele să devină mai verzi, și am folosit proiectul HUGSI ca bază pentru a le măsura metodele, pentru a utiliza indicatorii de performanță și datele colectate prin satelit.” Tom Rozendal, Manager de proiect, Oraș într-un parc, Breda (Olanda)
Amenajarea durabilă a spațiului verde pentru orașe mai verzi în Europa
Pandemia a schimbat major percepția asupra valorii reale a spațiului verde urban.Orășenii au simțit cel mai acut lipsa unui loc verde pentru recreere cu impact puternic asupra sănătății mentale. Acest fenomen a creat presiune la nivel mondial pentru extinderea, protejarea și îmbunătățirea vegetației urbane.
În plan edilitar este necesară o gândire integrativă care să acopere nu doar planificarea ci și aspectele ce țin de implementare, infrastructură și întreținerea spațiilor verzi, implicând profesii și specialiști în diverse tehnologii. Este esențială o gândire structurată privind modul în care spațiile verzi nou create vor fi întreținute, de la necesarul de utilaje, la topografie și infrastructură, aspectele practice având prioritate față de cele estetice.
Angus Lindsay de la Id Verde, responsabil pentru aproximativ 19.000 de vehicule și utilaje implicate în gestionarea spațiilor verzi din Marea Britanie și Irlanda de Nord, atrage atenția asupra limitărilor pe care reducerile bugetare le impun personalului specializat, în contextul unei forțe de muncă îmbătrânite și insuficiente în cazul Regatului Unit.
Întreținerea spațiilor verzi urbane presupune mai mult decât tunderea ierbii și îngrijirea vegetației în spațiile publice. Presiunea noilor tehnologii, așteptările clienților și limitele impuse de arhitectura urbană îi determină pe peisajiști să caute soluții creative. De exemplu, re-sălbăticirea unor spații verzi în favoarea ecosistemelor, folosirea mașinilor robotizate de tuns gazon cu un câștig de timp pentru alte activități de întreținere, introducerea utilajelor cu acumulatori pentru reducerea poluării.
”Cred că folosind mai mult noile tehnologii în fața următoarelor generații, în zona școlilor și a spațiilor educaționale, le va arăta calea de urmat. O mașină automată de tuns gazon la o școală este benefică pentru mediu – funcționează fără zgomot și emisii. Totodată, tinerii învață cum să tundă cel mai bine iarba, cum să întrețină în mod optim zonele verzi, silențios și eficient.” Angus Lindsay, Group Head of Assets & Fleet for Idverde UK
Optimizarea beneficiilor de sustenabilitate ale arborilor cu ajutorul informației
Comapania americană PlanIT Geo oferă suport administrațiilor locale, prin tehnologie, să creeze spații verzi în orașe. Experții firmei furnizează date, analize, instrumente și planuri particularizate, pentru a ajuta orașele să devină mai verzi și să-și susțină obiectivele ecologice atinse.
Orașele au nevoie de date de referință pentru a gestiona eficient spațiile verzi. Fără aceste date, edilii nu știu ce gestionează. Informațiile de referință pe care le oferă HUGSI permit monitorizarea consecventă pe termen lung a arborilor și spațiilor verzi. Datele se transformă în planuri și studii de infrastructură verde, permit identificarea oportunităților și susțin prioritatea proiectelor de ecologizare.
Proiectele ecologice pot fi transparente pentru ca publicul să conștientizeze importanța și beneficiile arborilor. Cu ajutorul software-ului Tree Plotter, conceput de Ian Hanou, CEO al PlanIT Geo, datele colectate prin imagini cu rezoluție mare sunt stocate în platforma Cloud și accesibile celor interesați. Cu ajutorul unor aplicații devin ușor de folosit. Cetățenii pot vedea unde se plantează arbori, ce spații verzi sunt prioritare, cum sunt corelate datele și chiar pot colabora.
Inventarierea arborilor din mediul urban se face prin colectarea de date. Odată cu ajutorul arboricultorilor care adună informații la sol despre arbori. O altă abordare de sus în jos se face prin satelit și măsurarea coronamentelor copacilor.
Tehnologia dezvoltată de PlanIt Geo pune în cifre și monetizează beneficiile arborilor. Software-uli-Tree, calculează valoarea arborilor măsurând capacitatea lor de captare a carbonului, impactul asupra poluării și excesului de apă adus de fenomene meteorologice precum furtuni etc.
Folosind aceste tehnologii structurile administrative ale orașelor pot pleda pentru creșterea bugetelor, obținerea resurselor și a personalului de care au nevoie pentru întreținerea spațiilor verzi urbane.
”Există acum datele și tehnologia care le permit orașelor să devină mai verzi. Este necesară coeziunea între diferite discipline și profesii pentru a avea un impact pozitiv asupra rezilienței în orașe. Cu cât grăbim mai mult adoptarea tehnologiei, cu atât orașele se dezvoltă mai rapid și mai bine.” Ian Hanou, PlanIt Geo, SUA.
Cum construiește municipalitatea Charlotte un oraș durabil și mai verde cu ajutorul datelor
Unul dintre proiectele lui Ian Hanou, în următorii 4 ani, este evaluarea celor cca 100.000 de arbori stradali ai orașului Charlotte din Carolina de Nord, SUA. Pentru comunitatea și municipalitatea din Charlotte arborii mari sunt foarte importanți și sunt protejați. Politicile edilitare sunt axate pe conservarea acestora și crearea de noi spații verzi. Asta a făcut ca orașul să aibă o acoperire la nivelul coronamentelor arborilor de 46 – 47% și o distribuire uniformă a vegetației. Comparativ cu media de 25% pondere de arbori în zonele urbane, la nivel global, Charlotte are 56%.
Ținând cont de tendința de extindere a orașului Charlotte, structurile administrative își concentrează eforturile pentru a păstra proporția spațiului verde în fiecare cartier într-o manieră echitabilă pentru toți locuitorii săi.