Japonia va continua repornirea în siguranţă a centralelor sale nucleare şi va adopta o supraveghere strictă a acestora de către autoritatea sa de reglementare nucleară, arătă proiectul final al planului anual de politică economică, văzut de Reuters, informează News.ro.
Guvernul îşi propune să accelereze decarbonizarea şi să îmbunătăţească autosuficienţa energetică, iar utilizarea surselor de energie cu un efect ridicat de decarbonizare, cum ar fi energia nucleară, va fi o parte cheie în realizarea acestui lucru, potrivit proiectului.
Acesta este primul plan de politică economică elaborat sub coordonarea prim-ministrului Fumio Kishida şi va servi drept cadru pentru elaborarea viitoare a politicii guvernului său.
Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă – păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană
El a declarat în urmă cu o lună, în timpul unei vizite la Londra, că Japonia va folosi reactoare nucleare pentru a ajuta la reducerea dependenţei sale şi a altor ţări de energia rusă.
Japonia, a treia mare economie din lume, trebuie să ia măsuri ample către decarbonizare, dacă guvernul doreşte să îşi îndeplinească angajamentul de a reduce emisiile de carbon cu 46% în 2030, comparativ cu nivelurile din 2013.
Kishida a prezentat luna trecută un plan de a emite obligaţiuni de „tranziţie ecologică” în valoare de aproximativ 20.000 de miliarde de yeni (153 de miliarde de dolari), pentru a ajuta la finanţarea investiţiilor pentru realizarea unei societăţi neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Premierul a spus că ţara va avea nevoie următorul deceniu de investiţii private şi publice în valoare cumulată de cel puţin 150.000 de miliarde de yeni, pentru a atinge acest obiectiv.
Sursa foto: Wikimedia Commons