Potrivit CNN, noua generație, ignorată multă vreme de liderii politici, ajunge la maturitate și va deveni dominantă într-o lume care se încălzește mult mai repede decât au prezis oamenii de știință în urmă cu câteva decenii, ne informează Biziday.
Drept urmare, ei au început să conteste deciziile și chiar structurile de putere pentru că au un cuvânt de spus despre propriul viitor. Își canalizează energia în mitinguri și proteste împotriva schimbărilor climatice, pleacă de la școală pentru a sta ore întregi în fața clădirilor guvernamentale și a sediului ONU și își exprimă revolta față de politicienii care nu reușesc să ia măsuri ferme împotriva folosirii în continuare a combustibililor fosili.
În ciuda faptului că se simt marginalizați, tinerii activiști de mediu au găsit metode pentru a-și afirma poziția: au dat în judecată guvernele, au depus plângeri la ONU, au făcut eforturi pentru implementarea educației climatice în școli, au apelat la gesturi extreme precum greva foamei, au depus mărturie în fața organelor de conducere și chiar au câștigat alegeri, totul în numele luptei împotriva crizei climatice.
CNN notează că, pe măsură ce criza climatică se intensifică, cu aceeași viteză se amplifică și acțiunile tinerei generații, pe care o denumește Generația Climei. În timpul Summitul COP26 ei au lansat o scrisoare deschisă prin care le-au cerut liderilor mondiali “să deschidă ochi în fața urgenței climatice”. Scrisoarea, care include un plan în cinci puncte, a fost semnată de peste 1,5 milioane de oameni din întreaga lume.