Nouă milioane de oameni de pe întreaga planetă mor în fiecare an din cauza poluării, arată un studiu făcut de prestigioasa publicaţie Lancet. Asta înseamnă că aproximativ un deces din şase de pe Pământ este cauzat de aerul toxic. O proporţie covârşitoare este reprezentată de poluarea atmosferică.
Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu a explicat, la Antena 3, ce măsuri ar trebui luate urgent pentru ca românii să nu aibă atât de mult de suferit din cauza poluării aerului.
Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București – Cluj?
„Vorbim de studii la nivel european, mondial, dar încă nu avem studii pentru România, cel puțin în zona București-Ilfov, care să ne spună sursele de emisii, ponderea lor pe aerul pe care îl respirăm la fiecare 3-4 secunde, ce putem face mai departe. Care este impactul bolilor corelat cu zona de poluare.
Avem surse în afara Bucureștiului, și avem exemplul deșertul Olteniei, avem arderile de deșeuri din jurul Bucureștiului, în Ilfov în mod special. Avem surse în București – traficul sau încălzirea domestică.
Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic
Cu sobe, care sunt în număr de zeci de mii, și funcționează pe alți carburanți: plastic, lemn, cărbune. Nu avem aceste emisii controlate de un studiu. De aici ar trebui să plecăm în primul rând”, spune Octavian Berceanu.
Sursa foto: Wikimedia Commons