În prezent, SGR se aplică în Olanda numai pentru recipientele mari din plastic și pentru mare parte din sticlele de bere. Este o victorie mare pentru mediul înconjurător, deoarece sistemul garanție-returare va reduce numărul de doze metalice aruncate la gunoi cu 70-90%. Este o victorie importantă și pentru organizațiile de mediu Recycling Netwerk, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer, Greenpeace și Natuur & Milieu, precum și pentru societate în general, care au pus presiune asupra factorilor de decizie.
Timp de câteva decenii, un grup mic de producători din industria alimentară și de băuturi din Olanda a împiedicat aplicarea SGR pentru recipientele mici din plastic și pentru cele din metal.
Indignarea cu privire la poluarea cu plastic și nevoia de a combate urgent aruncarea gunoiului în natură au crescut în ultimii ani. Mișcarea ecologistă și societatea, în general, reprezentată în Statiegeldalliantie (alianța olandeză-belgiană pentru sistemul de garanție-returnare), au crescut presiunea. Un studiu comandat de guvernul olandez a concluzionat că sistemele de returnare a depozitelor reduc prezența recipientelor de băuturi în gunoi cu 70-90%.
Secretarul de Stat pentru Infrastructură și Managementul Apelor, Stientje van Veldhoven, le-a dat producătorilor un ultimatum: fie reduc ei cantitatea de ambalaje de băuturi din gunoi cu 70%, fie guvernul va extinde sistemul garanție-returnare.
Inițial înțelegerea viza doar recipientele mici de plastic. Numărul acestor ambalaje prezente în gunoi nu doar că nu a scăzut în 2019, ba a și crescut. Din această cauză, guvernul olandez a decis în aprilie 2020 să includă recipientele mici din plastic în SGR, cu aplicare de la 1 iulie 2021.
Apoi, executivul a decis în aprilie 2020 să stabilească un traseu similar pentru dozele de aluminiu, cu termen limită în a doua jumătate a lui 2021. În momentul în care statisticile oficiale au indicat că în prima jumătate a anului 2020 a crescut cu 19% numărul dozelor de aluminiu aruncate în natură, cele șase ONG-uri de mediu au cerut guvernului să grăbească momentul și să adopte o hotărâre înaintea alegerilor din martie 2021. Executivul olandez a răspuns pozitiv acestei solicitări în 3 februarie, precizează Zero Waste România.
Sistemul garanție-returnare pentru recipientele de băuturi trebuie proiectat într-o manieră prietenoasă cu consumatorul. Majoritatea ambalajelor pentru care se percepe garanție în Olanda sunt returnate la supermarket, la fel cum se va întâmpla probabil și cu dozele din aluminiu.
Organizațiie de mediu susțin, de asemenea, ca și recipientele din plastic sau metal pentru lactate să facă obiectul sistemului, la fel ca și plicurile/punguțele – care sfârșesc în număr mare la gunoi.
Tot recent, în 20 ianuarie, guvernul german a decis includerea tuturor ambalajelor de sucuri, vin și lactate în sistemul garanție-returnare.
În România, sistemul care ar fi trebuit să fie implementat din 1 ianuarie 2021, este încă în discuții și sunt dezbateri aprinse pe această temă.