Ministerul Mediului şi autoritatea internaţională au semnat astăzi un acord de cooperare tehnică în silvicultură pentru atenuarea schimbărilor climatice, ce va fi implementat până în decembrie, anul viitor.
Ministerul Mediului din Republica Moldova şi-a propus să planteze 100 de mii de hectare de păduri în următorii 10 ani, iar acordul semnat astăzi va contribui la atingerea acestui obiectiv. Proiectul include identificarea, prin Sistemul de Informaţii Geografice, a 20 de mii de hectare potrivite pentru împăduriri sau reîmpăduriri.
Citește și: ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice
Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului: „Proiectul va acorda asistenţă pentru dezvoltarea pieţei locale de tranzacţionare a carbonului. E un instrument financiar important prin care instituţiile silvice pot atrage finanţare şi pentru extinderea terenurilor împădurite şi inclusiv pentru menţinerea pădurilor existente”.
Raimund Jehle, reprezentantul Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură în Republica Moldova, a menţionat că instituţia va oferi sprijin şi expertiză pentru a ajuta Republica Moldova în crearea unui sistem forestier stabil şi rezistent, care să contribuie la refacerea echilibrului ecologic şi la dezvoltarea durabilă.
Citește și: Buget de 100 milioane de lei pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice care va debuta pe 17 mai
Riamund Jehle, reprezentant FAO în Republica Moldova: „În cadrul acestui proiect ne propunem să elaborăm mai multe acţiuni de adaptare şi atenuare la schimbările climatice în sectorul forestier al Republicii Moldova. În numele FAO, vreau să spun că suntem bucuroşi că putem contribui la realizarea acestui proiect cu o asistenţă în valoare de 325 de mii de dolari”.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură este o agenţie specializată a ONU care conduce eforturile internaţionale dezvoltarea sectorului agricol şi eradicarea foametei. Instituţia conduce secretariatul Convenţiei internaţionale pentru protecţia plantelor şi oferă sprijin tehnic autorităţilor naţionale în implementarea prevederilor Convenţiei la nivelul fiecărei ţări.
Sursa foto: Vitaly Vlasov/ Pexels