Seceta face ravagii în România. Rezerva de apă din cele 40 de lacuri de acumulare este în scădere, la fel și coeficientul de umplere al acestora. Mai mult, debitul Dunării la intrarea în țară a ajuns 35% și continuă să scadă. Până acum au secat lacurile Amara și Moftinu Mic, din județul Buzău, respectiv Satu Mare.
Apele Române au anunțat că, deși rezerva de apă continuă să scadă, deocamdată necesarul de apă pentru cei care se alimentează centralizat din sursa de suprafață nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, ministrul Mediului Tanczos Barna, a făcut un apel privind consumul rațional al apei potabile.
Lacul Amara a secat, în timp ce agricultorii au nevoie de apă
România a fost luată prin surprindere de valul de secetă care s-a abătut asupra întregii țări. Primele semne ale dezastrului au apărut atunci când lacul Amara, din județul Buzău, întins pe o suprafață de 800 de hectare a secat complet.
Imaginile de la fața locului au bulversat majoritatea populației, inclusiv pe politicieni. Dar de abia atunci a început conștientizarea dezastrului cu care se confruntă țara. Au urmat strigătele disperate ale agricultorilor, care se plângeau că a dispărut apa pentru irigații.
Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?
Tanczos Barna, ministrul Mediului, i-a avertizat pe fermieri că este interzis să scoți toată cantitatea de apă din orice curs de apă. „Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigați”, a spus ministrul Mediului.
Ultimele date făcute publice de Ministerul Agriculturii arată că cel puțin 100.000 de hectare de terenuri sunt afectate de seceta extremă.
274 de localități alimentare cu apă restricționat
Lacul de la Moftiu Mic, un alt lac de 105 ha care a secat aproape integral, se află într-o arie protejată din Satu Mare. Specialiștii spun că acesta este un adevărat dezastru ecologic pentru că foarte mulți pești au murit în urma secării lacului.
Heleșteul este așezat în calea de migrație europeană a păsărilor, în special a celor acvatice, unele foarte rare. Printre acestea se află egreta mare, egreta mică, lopătarul, stârcul galben, stârcul roşu, stârcul de noapte, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu, stârcul pitic, raţa cu cap castaniu, raţa roşie, corcodelul mare, barza albă sau erete de stuf.
Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș
Apele Române arată că fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova. Ccele mai afectate județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.
La nivel național, sunt 274 de localități (din 18 județe) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 județe).
Peste 220 milioane de metri cubi de apă s-au evaporat în ultima lună
Dar situația este gravă în întreaga țară. Apele Române au transmis că principalele 40 de lacuri de acumulare se confruntă cu probleme din cauza secetei. În ultima lună rezerva de apă a scăzut de la 3,45 miliarde metri cubi de apă la 3,23 miliarde metri cubi.
Chiar dacă pierderea este în jur de 220 milioane de litri de apă, rezerva de apă continuă să scadă.
Coeficientul de umplere al acestor lacuri a scăzut de la 82% în 5 iulie, la 74.48% în prezent. Dar până la sfârșitul lunii iulie coefientul de umplere va scădea până la aproape 70%, potrivit estimăririlor făcute de Apele Române.
Debitul Dunării a scăzut cu 65%
Fluviu Dunărea are un debit la intrare în țară de aproximativ 1.900 mc/secundă. Mult sub media multianuală a luni iulie, respectiv de 5.350 mc/secundă. Ceea ce înseamnă că debitul a scăut cu 65%.
Specialiștii de la Apele Române estimează că în jurul datei de 1 august, debitul Dunării la intrarea în țară va scădea la 1.850 mc/secundă. De abia în jurul datei de 4 august, debitul va crește undeva la 2.000 mc/secundă, dar în aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere.
Sursa foto: Wikimedia Commons