Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut vineri ”să se acţioneze acum” împotriva secetei şi a deşertificării pentru a evita ”dezastre umane”, în timp ce multe ţări se confruntă cu valuri de căldură extremă, relatează AFP.
”Este timpul să acţionăm: fiecare acţiune contează”, a declarat secretarul executiv al Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), Ibrahim Thiaw, în cadrul unei conferinţe la Madrid, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Secetei.
”Ştim cu toţii: un număr tot mai mare de ţări şi oameni sunt afectaţi de secetă”, a continuat el, amintind că ”se aşteaptă că jumătate din populaţia lumii să se confrunte cu o lipsă gravă de apă în următorii opt ani”.
Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități
În acest context, este esenţială ”punerea în aplicare a unor sisteme eficiente de avertizare timpurie şi mobilizare a unor finanţări durabile pentru a ameliora rezilienţa” populaţiilor în faţa deşertificării şi a evita ”dezastre umane”, a insistat responsabilul ONU.
”Nu există niciun loc pe pământ unde să te ascunzi… Nicio ţară, săracă sau bogată, nu este în siguranţă”, a conchis el.
Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice
Aceste afirmaţii survin în timp ce mai multe ţări, între care Statele Unite, dar şi Spania, Italia şi Franţa, se confruntă de câteva zile cu un val de căldură extremă şi neobişnuită în această perioadă a anului, cu temperaturi care depăşesc 40 de grade, o consecinţă directă a încălzirii globale.
”Ne confruntăm cu temperaturi care nu mai sunt anecdotice”, a insistat, în cadrul conferinţei, premierul spaniol Pedro Sanchez, amintind că în ultimele zile s-au înregistrat vârfuri de ”43 de grade” în unele oraşe din Spania.
Sursa foto: Pixnio