Centrul German pentru Cercetare Integrativă în Biodiversitate (iDiv), Centrul de Cercetare a Biodiversității și Climei Senckenberg (SBiK-F) și Universitatea Christian Albrechts (CAU) din Kiel au constatat că oamenii care locuiesc într-o regiune cu un număr mai mare de specii de plante și păsări sunt mai sănătoși. Cercetătorii au descoperit că, în special, sănătatea mintală și diversitatea mai mare a speciilor sunt legate în mod pozitiv, în timp ce o relație similară între speciile de plante sau păsări și sănătatea fizică nu ar putea fi dovedită.
Studiul efectuat în Germania oferă o analiză a relației dintre biodiversitate și sănătatea umană. Oamenii de știință au folosit date despre sănătatea mintală și fizică furnizate de panoul socio-economic german (SOEP), incluzând aproape 15.000 de gospodării și aproximativ 30.000 de persoane. Ca indicatori ai diversității speciilor, aceștia au folosit estimări privind bogăția speciilor de plante și păsări, precum și abundența păsărilor.
Rezultatele studiului arată o sănătate mintală mai bună a persoanelor care trăiesc în regiuni cu diversitate mai mare de plante și păsări. „O persoană care trăiește într-o regiune cu multe specii diferite de plante și păsări se simte, în general, mai bine din punct de vedere mental decât o persoană care trăiește în regiuni cu o diversitate mai mică de specii”, a declarat unul dintre cercetătorii de la Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg.
Mai mult, s-a observat o relație pozitivă între parcuri și spații verzi din cartier și sănătatea mintală – cu cât parcul este mai aproape, cu atât mai bine. Contrar așteptărilor cercetătorilor, pare să nu existe nici o relație între abundența păsărilor și sănătatea mintală. „Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că multe specii abundente de păsări, cum ar fi porumbeii, pescărușii și corbii, sunt deseori nu foarte populare”, au explicat oamenii de știință.
Cercetătorii nu au reușit să arate o relație semnificativă între diversitatea speciilor și sănătatea fizică. În schimb, relația ar putea fi mai indirectă: persoanele care se bucură de activitate fizică în aer liber, unde plantele și păsările sunt în mediul lor natural, își pot îmbunătăți sănătatea cu această activitate.
Cu toate acestea, efectele pozitive nu sunt generate doar de experiența directă a biodiversității, de exemplu o plimbare în parc sau ovizită la o grădină. Mediile cu bogăție mai mare de specii de plante și păsări pot avea, de asemenea, efecte pozitive indirecte asupra sănătății umane, deoarece diversitatea mai mare a speciilor se corelează adesea cu condiții de mediu mai bune.
Cercetătorii nu au reușit să stabilească legături cauzale între numărul de specii și sănătatea mentală sau fizică. Pentru aceasta, ar fi necesare date pentru perioade de timp diferite.
Cu toate acestea, din acest studiu se pot trage concluzii valoroase. „Rezultatele noastre arată că conservarea naturii poate fi într-adevăr înțeleasă ca un mijloc de promovare a sănătății umane„, a declarat autorul principal, Katrin Rehdanz, de la CAU. Acest lucru este deosebit de relevant pentru planificarea urbană și gestionarea spațiilor verzi. Aici, investițiile în biodiversitate pot promova sănătatea populației urbane.