Cărbunele este cel mai accesibil combustibil energetic din lume și, ca atare, cea mai mare piață de mărfuri din lume pentru generarea de electricitate.
Din păcate, această energie cu costuri reduse are un cost ridicat pentru mediu, cărbunele fiind cea mai mare sursă de emisii de CO2 legată de energie.
În ciuda amprentei sale mari, cărbunele a fost la mare cerere în 2021. Pe măsură ce economiile s-au redeschis după declanșarea pandemiei de COVID-19, țările s-au luptat să răspundă nevoilor renascute de energie. Fiind o sursă de energie la preț redus, ușor disponibilă, cărbunele a umplut deficitul de aprovizionare, consumul global de cărbune crescând cu 450 de milioane de tone sau aproximativ +6% în 2021.
Producția globală de cărbune a fost un subiect pe larg discutat la conferința COP26 desfășurată în noiembrie 2021, unde 40 de țări s-au angajat să nu mai elibereze permise și să nu mai sprijine noile centrale electrice pe cărbune.
Cu toate acestea, multe dintre cele mai importante țări producătoare de cărbune nu de dau în vânt să respecte angajamentul. China, SUA, India, Rusia și Australia s-au abținut, iar dintre cele cinci, doar SUA se estimează că vor reduce producția de cărbune în următorii doi ani.
Cu 15 țări UE care semnează angajamentul, Uniunea Europeană va înregistra cea mai mare scădere a producției de cărbune, cu 82 de milioane de tone, împreună cu cea mai mare reducere prognozată a consumului de cărbune, 101 milioane de tone, o reducere de 23%.
SUA și Indonezia sunt ceilalți doi producători majori care se estimează că își vor reduce dependența de cărbune. SUA vor reduce producția de cărbune cu 7,5% sau 44 de milioane de tone, în timp ce reducerea în Indonezia este estimată la 6 milioane de tone, sau doar o reducere cu 1% din producția din 2021.
În ciuda faptului că nu s-au alăturat angajamentului COP26, SUA continuă în mod vizibil inițiative pe termen scurt și lung pentru a reduce producția de energie pe bază de cărbune.
China și India produc aproape 60% din cărbunele din lume și se așteaptă să-și crească producția cu peste 200 de milioane de tone pe an, în mod colectiv. Tot acest cărbune servește la satisfacerea cerințelor nesățioase de energie ale ambelor națiuni.
În timp ce China s-a angajat să înceapă reducerea consumului de cărbune în 2026, țara a anunțat și construirea a 43 de noi centrale electrice pe cărbune pentru a satisface cererea de energie până atunci. O parte din producția suplimentară este determinată de necesitatea de a reduce dependența țării de importurile de cărbune, care se așteaptă să scadă cu 51 de milioane de tone sau 16% între 2021 și 2024.
Până în 2024, se estimează că consumul de cărbune al Chinei va crește cu 3,3% și al Indiei cu 12,2%, ceea ce ar face ca cele două țări să fie responsabile pentru două treimi din consumul mondial de cărbune.