-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

România verde: Cum poate mediul rural să devină motorul sustenabilității, în ciuda sărăciei și provocărilor structurale

4 noiembrie 2024, 13:15

poluare aer

Copiii dintr-un oraș nu mai pot merge la școală din cauza poluării masive a aerului

4 noiembrie 2024, 12:05

Las Vegas

Las Vegas investește masiv în sustenabilitate, de la conservarea apei la extinderea energiei solare

4 noiembrie 2024, 11:05

medicamente la gunoi

1.500 de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi din România de unde contaminează solul şi apa

4 noiembrie 2024, 10:00

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Zeci de mii de decese provocate de poluare în 2020, chiar și în orașe aflate în lockdown

Scris de: Green News | 26 februarie 2021, 13:39

zeci-de-mii-de-decese-provocate-de-poluare-in-2020-chiar-si-in-orase-aflate-in-lockdown

Într-un an în care s-a circulat mai puțin și multe industrii au funcționat la minimum, reducând din poluarea atmosferică, totuși aceasta a făcut victime. Zeci de mii de decese au fost înregistrate anul trecut în cele mai populate cinci orașe ale lumii, în pofida măsurilor de lockdown impuse în contextul pandemiei de coronavirus, analizează Reuters. Oamenii de știință cer statelor să investească în redresarea ecologică și să renunţe la combustibilii fosili.

Greenpeace Southeast Asia și compania de tehnologie a calității aerului IQAir au măsurat nivelurile de poluare din 28 de oraşe – alese înfuncție de datele disponibile și de răspândirea geografică. În orașe ca New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai și Tokyo, poluarea aerului a provocat aproximativ 160.000 de decese și pierderi economice în valoare totală de circa 85 de miliarde de dolari.

“Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuși”, a declarat pentru Reuters, Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele Greenpeace de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătății, poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global și ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual. Cauzele principale ale poluării aerului sunt emisiile de CO2 ale mașinilor, centralele pe bază de cărbune, construcțiile, defrișările incendierea culturilor, arderea lemnelor de foc și a deșeurilor.

OMS spune că nouă din zece persoane respiră aer poluat, ceea ce provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli de inimă, având aceleași efecte ca fumatul.

În New Delhi a fost înregistrat cel mai mare număr de decese dintre cele cinci orașe, cu aproximativ 54.000 de persoane (1 persoană din 500) din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie (PM2.5). Tokyo a înregistrat 40.000 de decese și pierderi economice de 43 de miliarde de dolari din cauza poluării atmosferice, arată analiza. “Am văzut schimbări în traficul rutier și în aviație, dar sursele majore (de poluare a aerului) au continuat să funcționeze în mare măsură ca înainte”, a spus Farrow.