Stiri

Buzău: Heleșteul din Parcul Marghiloman este pe punctul de a seca

2
min
12/4/2024

Peștii moți care pot fi observați pe luciul apei.

Heleșteul din Parcul Marghiloman, din Buzău, este în pragul secării, iar fenomenul ridică semne de întrebare. Deși o explicație completă lipsește încă, două cauze sunt evidente. Pe de o parte, seceta prelungită a redus nivelul tuturor rezervoarelor de apă, iar pe de altă parte, abia de 11 zile a început să curgă din nou apă pe canalul Iazul Morilor, principalul alimentator al heleșteului. Canalul a fost preluat în administrare, de la ANIF, de Primăria Buzău, cea care administrează și Parcul Marghiloman, scrie șansanews.ro

În urma acestei situații, o altă acumulare mica de apă, situată chiar la ieșirea din parc, care în trecut oferea un spectacol impresionant cu mulțimea de nuferi, a secat complet. Așadar, iubitorii de natură nu vor putea bucura anul acesta de priveliștea minunată a nuferilor care, de obicei, înfloreau în luna mai.

O soartă similară ar putea să aibă și heleșteul dacă nu se vor întreprinde intervenții imediate. Efectele fenomenului de eutrofizare, care constă în scăderea nivelului de oxigen din apă, se resimt deja în fauna locală. Oamenii care frecventează Parcul Marghiloman au semnalat că suferința țestoaselor este evidentă, iar primii care riscă să fie afectați de această situație sunt peștii.

Pe același canal, la câțiva kilometri distanță, se află alte două acumulări de apă al căror volum în scădere constituie o amenințare pentru fauna locală. Problemele au început deja să apară, iar peștii morți care plutesc pe suprafața apei sunt o dovadă clară a acestui fapt.

”E într-adevăr o problemă! S-a încercat alimentarea canalului, acum câteva zile, dar au apărut niște probleme pe traseu, s-a inundat nu știu ce zonă, și ar trebui să se reia. Deocamdată peștii nu sunt în pericol, sper să nu dureze mai mult de o săptămână, două, că atunci va fi o problemă!” afirmă Dragoș Ștefănescu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor, administratorul celor două bălți de agrement din zona balastierei Vadu Pașii.

Agenția de Îmbunătățiri Funciare, Sucursala Buzău, este fostul administrator al canalului Iazul Morilor. Șansanews.ro i-a contactat pe reprezentanții acestei instituții pentru explicații privind traseul canalului și modul în care se face alimentarea acestor lucii de apă: ”Din câte am înțeles, Primăria Buzău face o lucrare, toarnă niște betoane și, probabil, tot ei au oprit apa, undeva între Marghiloman și acele bălți ale AJVPS, trag o conductă. Toate acestea se alimentează din Iazul Morilor” le-a declarat Marinela Duță, șef serviciu Plan, Exploatare, Patrimoniu din cadrul ANIF Buzău.

La rândul său, Garda de Mediu a anunțat că până la această dată nu a primit nicio sesizare cu privire la scăderea nivelului de apă din heleșteele din parc și bălțile AJVPS.

Foto: șansanews.ro