Stiri

În 2024, întreaga Planetă va genera 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic

2
min
15/4/2024

Ziua Depășirii Plasticului, momentul în care cantitatea de deșeuri de plastic generate depășește capacitatea de gestionare.

Un nou raport avertizează că în acest an vor fi generate aproximativ 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic, ceea ce echivalează cu înălțimea a aproximativ 20.000 de turnuri Eiffel.

Organizația caritabilă EA Earth Action a publicat studiul său anual, care arată că, în 2024, în întreaga lume vor fi generate 28 kg de deșeuri de plastic/persoană. De asemenea, se prevede că peste o treime dintre acestea vor fi gestionate greșit, scrie dailymail.co.uk.

Este îngrijorător faptul că din această cantitate totală, 69,5 milioane de tone de plastic ajung la groapa de gunoi. Aceasta include ambalajele din plastic, plasticul din textile și plasticul din deșeurile menajere.

Raportul estimează, de asemenea, și Ziua Depășirii Plasticului, care reprezintă momentul în care cantitatea de deșeuri de plastic generate depășește capacitatea de gestionare a lumii. În acest an, se estimează că acest moment va avea loc pe 5 septembrie.

Cercetătorii au avertizat, de asemenea, că începând din această lună, aproape 50% din populația lumii trăiește în zone în care cantitatea de deșeuri de plastic generată a depășit deja capacitatea de gestionare a acestora. Acest procent se va ridica la 66% până la Ziua Depășirii Limitelor de Plastic, au afirmat aceștia.

Doar 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic prost gestionate la nivel mondial, au adăugat ei, primele cinci fiind China, SUA, India, Brazilia și Mexic.

Sarah Perreard, co-director executiv al EA Earth Action, a declarat: „Constatările sunt fără echivoc; îmbunătățirile în ceea ce privește capacitatea de gestionare a deșeurilor sunt depășite de creșterea producției de plastic, ceea ce face ca progresul să fie aproape invizibil. Presupunerea că reciclarea și capacitatea de gestionare a deșeurilor vor rezolva criza plasticului este eronată”.

Sian Sutherland, co-fondator al organizației A Plastic Planet, a declarat: „După ce oamenii de știință au tras un semnal de alarmă timp de decenii, acum este evident pentru toată lumea că poluarea cu plastic a pus omenirea pe drumul spre un dezastru ecologic și umanitar. Avem o fereastră îngustă de oportunitate în acest an pentru a crea un tratat global privind materialele plastice care să protejeze nu numai oceanul, aerul și solul nostru, ci și pe copiii noștri”.

Raportul a fost publicat înainte de cea de-a patra rundă de negocieri pentru un Tratat global al ONU privind plasticul, care va avea loc la Ottawa, Canada, la sfârșitul acestei luni.

Acesta recomandă strategii precum reducerea consumului și a utilizării plasticului, promovarea inițiativelor de reparare și reutilizare, îmbunătățirea infrastructurii locale de gestionare a deșeurilor și încetarea importului de deșeuri de plastic din alte țări.

Foto: agro-business