Stiri

Mircea Fechet: Încep deja să circule filmuleţe în mediul online cu ambalaje SGR falsificate

2
min
10/4/2024

Compania RetuRO trebuie să pună bine la punct elementele de securitate.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a avertizat marți că prelungirea perioadei de tranziție către ambalajele marcate cu sigla Sistemului de Gestionare a Deșeurilor (SGR) ar putea duce la situații de fraudare a sistemului. Deja au început să circule online videoclipuri cu ambalaje falsificate, transmite Agerpres.

Trebuie menționat faptul că, prelungind prea mult această perioadă, există riscul de fraudare a sistemului. Din acest motiv, companiei RetuRo îi rămâne de pus bine la punct toate elementele de securitate și identificare ale ambalajului, inclusiv codurile de bare, greutatea și forma acestuia, pentru a evita situațiile în care se plătesc garanții pentru ambalaje nonconforme sau care nu sunt parte a Sistemului de Garanție-Returnare.

“În legătură cu modificările legislative ce urmează a fi puse pe masa Guvernului, suntem într-un dialog constant atât cu compania RetuRo, cât şi cu asociaţiile de producători de băuturi. Una dintre modificările propuse se referă la prelungirea perioadei în care să fie epuizate stocurile comercianţilor. (…) Sunt state unde această perioadă de tranziţie nu a existat deloc. Pur şi simplu s-a comercializat doar marfă cu sigla SGR. La fel cum sunt state precum România, unde perioada de tranziţie, cum o numim noi, a fost de şapte luni de zile. Şi astăzi există voci care spun că ea nu este suficientă. Încep deja să circule filmuleţe în mediul online cu ambalaje falsificate, iar asta e o consecinţă nefastă a unei perioade lungi de tranziţie. Trebuie să înţelegem că, în măsura în care o lungim foarte mult, unul dintre riscuri este acela de a ne trezi că sistemul este fraudat. Din acest motiv trag încă un semnal de alarmă către compania RetuRo şi mă aştept ca toate elementele de securitate, toate elementele de identificare ale ambalajului, fie că se referă acestea la codul de bare, la greutatea ambalajului sau la forma acestuia, să fie bine definite în fiecare RVM, pentru a nu avea situaţii în care plătim garanţii pentru anumite ambalaje neconforme sau care nu fac parte din Sistemul Garanţie-Returnare”, a menţionat Fechet, în cadrul conferinţei Pria Environment.

Acesta face apel ca, în sezonul estival, zonele turistice să nu se transforme în mormane de ambalaje și că strategia de comunicare dintre parteneri trebuie să fie una de succes.

”Ştiu că vine vara, ceea ce complică şi mai mult situaţia. Vine sezonul turistic şi, slavă Domnului, în România avem câteva zone unde avem un turism foarte bine dezvoltat şi va trebui să ne focusăm pe acele zone, să nu le transformăm în munţi de ambalaje. Am spus încă de la început că acest proiect de economie circulară este cel mai mare sau cel mai succes parteneriat public-privat, dincolo de toate beneficiile de mediu, locuri de muncă, de investiţii (…) Cu alte cuvinte, hora despre care am discutat se învârte din ce în ce mai repede. Există probabil o forţă centrifugă naturală în astfel de situaţii, însă speranţa mea este aceea că toţi participanţii în această horă se ţin bine unul de mâna celuilalt şi nu pierdem pe traseu pe absolut nimeni”, a susţinut demnitarul.

Poza: Facebook Returo SGR