Stiri

21 Iulie 2024: Cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global

2
min
24/7/2024

Temperatura medie la suprafața pământului a atins un nou record, depășind anul trecut, pe fondul schimbărilor climatice

Duminică, 21 iulie 2024, a fost consemnată drept cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus al Uniunii Europene, citate de Reuters. Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins 17,09 grade Celsius, depășind ușor precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius.

În ultima săptămână, valuri intense de căldură au afectat regiuni extinse din Statele Unite, Europa și Rusia. Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a confirmat pentru Reuters că acest nou record de temperatură medie zilnică, conform înregistrărilor sale care datează din anul 1940, pare să fi fost stabilit duminică.

Anul trecut, recordul a fost depășit timp de patru zile consecutive, din 3 iulie până pe 6 iulie, pe fondul unor perioade de căldură extremă în emisfera nordică cauzate de schimbările climatice. De asemenea, fiecare lună începând din iunie 2023 – adică 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de pe planetă, comparativ cu aceeași lună din anii precedenți, conform datelor Copernicus.

Unii oameni de știință au sugerat că 2024 ar putea depăși 2023 și să devină astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Niño – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creșteri și mai mari ale temperaturilor în acest an.