Solutii

Adio cosmetice ambalate în plastic la HoReCa

2
min
8/5/2024

Ambalajele de unică folosință vor fi interzise complet în Uniunea Europeană, începând cu 2030

Potrivit unui proiect de Regulament european recent convenit între Parlamentul și Consiliul UE, anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030. Printre acestea se numără ambalajele pentru fructe și legume proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante, ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri și pungile de transport din plastic foarte subțire, conform economica.net.

Mai exact, se vor interzice ambalajele din plastic folosite de către retailerii pentru a grupa diverse mărfuri, cu scopul de a încuraja achiziționarea unei cantități mai mari. De asemenea, se vor interzice plasele, sacii, pungile, tăvile și recipientele din plastic de unică folosință pentru fructe și legume proaspete preambalate cu greutatea mai mică de 1,5 kg, cu excepții pentru situații de necesitate demonstrată.

Industria HoReCa va fi afectată

De asemenea, ambalajele din plastic de unică folosință care conțin porții sau doze individuale vor fi interzise, cu excepții pentru ambalajele furnizate împreună cu alimente gata preparate la pachet destinate consumului imediat sau pentru a garanta siguranța și igiena în unitățile medicale. Industria HoReCa va fi afectată semnificativ de aceste reglementări, fiind impuse noi obligații și restricții legate de ambalare. Ambalajele din plastic de unică folosință pentru produse cosmetice și de igienă personală vor fi, de asemenea, interzise în sectorul cazării, fiind necesară găsirea altor soluții.

Ambalaje reutilizabile

În plus, distribuitorii de băuturi și alimente la pachet vor trebui să ofere opțiunea de a-și aduce propriul recipient, iar până în 2030 vor trebui să ofere 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Regulamentul propune, de asemenea, obiective de reducere a cantității de ambalaje și impune cerințe stricte pentru ca toate ambalajele să fie reciclabile. Se estimează că Regulamentul va fi adoptat în a doua jumătate a anului 2024, urmând ca fiecare stat membru al UE să își adapteze legislația corespunzător.

„Următorul pas pentru Regulament este să obțină aprobarea formală din partea Consiliului Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare. Este un demers așteptat atât de către producătorii de ambalaje, cât și de către consumatorii care își doresc să facă alegeri corecte, mai sustenabile, dar fără a renunța la produsele pe care le preferă. Pentru companiile membre ROMPAP, adoptarea modelului de economie circulară și inovația au reprezentat întotdeauna o prioritate însă acum, în noul context, avem convingerea că vom putea găsi soluții eficiente și vom aduce o contribuție importantă la atingerea țintelor UE.”, a declarat Paul-Henri Kohler, Președinte ROMPAP, Patronatul Industriei de Celuloză si Hârtie, din care fac parte toți producătorii de celuloză, hârtie și carton ondulat din România și care salută votul din Parlamentul European în legătură cu Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaj (PPWR).