CSR

Ambalajele de lapte, cosmetice și ulei, excluse din Sistemul Garanție-Returnare

2
min
25/7/2024

Dificultatea de curățare și necesitatea reconfigurării aparatelor de colectare sunt principalele motive pentru excluderea acestor ambalaje din SGR.

Deși peste 800 de milioane de ambalaje cu logoul „Ambalaj cu garanție“ au fost returnate de consumatori până la sfârșitul lunii iunie în cadrul Sistemului Garanție-Returnare (SGR), alte tipuri de ambalaje, precum cele de lapte, cosmetice sau ulei, nu sunt incluse în acest program. Potrivit RetuRO, administratorul SGR în România, aceste ambalaje sunt excluse din cauza dificultății de a curăța materialele folosite pentru a stoca astfel de produse. De asemenea, aparatele de colectare existente sunt concepute strict pentru ambalaje de băuturi, iar includerea altor categorii de recipiente ar necesita reconfigurări tehnice semnificative.

SGR, lansat pe 30 noiembrie 2023, a fost creat pentru a reduce deșeurile din plastic care ajung în natură, însă în forma sa actuală nu se aplică și pentru ambalajele de lapte, cosmetice sau ulei. Aceasta înseamnă că, deși inițiativa este benefică pentru mediu, o parte semnificativă a ambalajelor rămâne în afara acestui sistem de returnare și reciclare.

Anca Marinescu, corporate affairs & communication manager la RetuRO, a explicat recent la emisiunea online de business ZF Live că recipientele pentru produse precum murături, lactate, oțet, pastă de dinți și șampon nu sunt incluse în SGR, la fel ca și recipientele de băuturi de peste trei litri. În alte țări, aceste tipuri de ambalaje au fost adăugate în programele de returnare și reciclare pe parcurs, iar un astfel de pas ar putea fi considerat și în România în viitor, scrie Ziarul Financiar.

Automatele de colectare RVM (Reverse Vending Machine) utilizate în prezent compactează PET-urile și dozele de aluminiu și pot sparge recipientele din sticlă, pregătindu-le pentru reciclare. Totuși, contaminarea cu produse precum ulei sau lactate ar necesita spălarea ambalajelor înainte de sortare și reciclare, complicând și încetinind procesul.

În concluzie, extinderea SGR pentru a include toate tipurile de ambalaje ar implica soluționarea unor provocări tehnice și logistice semnificative, dar ar putea reprezenta un pas important pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor și o protecție mai bună a mediului.