Stiri

Banca Europeană de Investiții finanțează cu 4,5 miliarde de euro investițiile în energie regenerabilă, agricultură și transport durabil

1
min
9/5/2024

BEI își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea sustenabilă și inovația în Europa pentru a combate schimbările climatice

Consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a aprobat o nouă finanțare de 4,5 miliarde de euro destinată investițiilor în domeniile energiei din surse regenerabile, agriculturii, transportului durabil și întreprinderilor. Această decizie reflectă angajamentul BEI față de promovarea dezvoltării sustenabile și a inovației în Europa, contribuind la atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice.

Nadia Calviño, președinta BEI: „Finanțarea va avea un impact în ceea ce privește crearea de locuri de muncă calificate, creșterea producției de energie din surse regenerabile și îmbunătățirea infrastructurii de transport durabile pentru a îmbunătăți viața și oportunitățile și pentru a contribui la un viitor mai verde și mai rezistent pentru toți.”

Conform Forbes România, Consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a aprobat finanțări în valoare totală de 1 miliard de euro pentru întreprinderi noi. Această sumă va sprijini cercetarea și inovarea corporatistă axată pe durabilitate în întreaga Europă, prin inițiative paneuropene pentru împrumuturi de capital de risc și cooperare cu parteneri financiari. Inițiativa vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderi din Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia și Azerbaidjan, precum și din Spania și Republica Cehă.

În plus, BEI a aprobat primul program de finanțare pentru sectorul agroindustrial și cooperativele agricole din Senegal, în cadrul inițiativei sale de finanțare a agriculturii pan-africane. Sprijinul continuă și în Europa, cu investiții în agricultură și dezvoltare rurală în Spania.

Investițiile în transportul durabil totalizează 1,1 miliarde de euro, inclusiv cofinanțarea pentru construcția unei rețele feroviare suburbane de 149 km în Bangalore, India, pentru reducerea congestionării traficului și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Alte proiecte aprobate includ trenuri regionale noi în sud-vestul Franței și o extindere a metroului din Stockholm.

Consiliul a mai aprobat investiții în energie curată de 1,2 miliarde de euro, incluzând finanțare pentru investiții în energie regenerabilă la scară largă în Asia, America Latină și Europa. Aceasta va sprijini proiecte eoliene și solare la scară mică în Franța și Germania, precum și modernizarea distribuției de energie electrică în Grecia și Italia.