Solutii

Buget uriaș în ultimul an pentru modernizarea Sistemului Energetic Național

2
min
24/6/2024

Ministerul Energiei vrea mai multă energie verde pentru populație, în urma modernizărilor de capacități și a investițiilor noi în regenerabile

Ministerul Energiei a anunțat că investițiile în sistemul energetic din România au depășit 13,6 miliarde de euro în ultimul an. Fondurile nerambursabile pentru aceste investiții au provenit din diverse surse, inclusiv Fondul pentru Modernizare, PNRR, schemele naționale și Planul Național de Investiții, potrivit focus-energetic.ro.

Beneficiarii acestor fonduri includ companii strategice din sectorul energetic, cum ar fi Transelectrica și Transgaz, dar și companii cu tradiție precum Complexul Energetic Oltenia și Romgaz.

Prioritățile ministrului Energiei

„Din prima zi la Ministerul Energiei am spus că priorităţile mele sunt deblocarea fondurilor şi accelerarea investiţiilor. Doar aşa putem ajunge să avem independenţă energetică, preţuri corecte în facturile românilor şi o economie sustenabilă şi competitivă. Mi-am propus investiţii în sectorul energetic care să aducă beneficii concrete pentru români şi economia noastră. Aceste investiţii vor schimba modul în care producem şi consumăm energie, având un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi. Sunt proiecte esenţiale pentru a trece la surse de energie mai ieftine, mai verzi şi mai sustenabile, creând locuri de muncă bine plătite şi îmbunătăţind standardul de viaţă al românilor. Cele 13,6 miliarde de euro sunt folosite pentru modernizarea infrastructurii energetice şi sprijinirea inovaţiei, proiecte care vor consolida securitatea energetică a României şi ne vor întări poziţia în regiune. Acestea sunt doar sumele nerambursabile, la care se adaugă contribuţia beneficiarilor, ceea ce înseamnă că valoarea totală a proiectelor noi depăşeşte 25 de miliarde de euro. Aceste investiţii record pentru sistemul energetic naţional înseamnă dezvoltare, mii de noi locuri de muncă şi o energie mai sigură, mai accesibilă şi mai verde pentru toţi românii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Fondurile sunt direcționate către diverse sectoare, inclusiv:

Producția de energie din surse regenerabile;

Extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice;

Eficiența energetică în sectorul industrial;

Modernizarea centralelor de cogenerare de înaltă eficiență și rețelelor de termoficare;

Producția, asamblarea și reciclarea bateriilor și panourilor fotovoltaice;

Noi capacități de stocare a energiei electrice;

Tehnologii noi, precum producția de hidrogen verde pentru stocare și decarbonizarea industriei;

Programe pentru consumatorii finali, cum ar fi Electric-Up și schemele de producție a energiei regenerabile pentru autoconsum;

Reducerea consumului de energie în sectorul transporturilor;

Dezvoltarea capacităților de producție pe gaz, flexibile, pentru cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în termoficarea urbană.

Bugetul pe care Ministerul Energiei îl alocă investiţiilor este împărţit astfel: din PNRR – suma de 1,25 miliarde euro, din Fondul pentru Modernizare – 8,8 miliarde euro, prin schemele naţionale – 3,3 miliarde euro, şi din Planul Naţional de Investiţii – 280 de milioane de euro.