Stiri

Codași la reciclarea deșeurilor textile

1
min
8/5/2024

Europenii au reciclat abia 6,6% din deșeurile textile pe care le-au produs, conform unui raport al unei agenții de mediu

Potrivit raportului publicat de ONG-ul Zero Waste Europe (ZWE), în 2019, consumatorii europeni au generat 11 milioane de tone de deșeuri textile, însă doar 6,6% din acestea au fost reutilizate sau reciclate în cadrul Uniunii Europene. Marea majoritate a acestor deșeuri textile, în totalitatea de 8,41 milioane de tone (76,7% din totalul de 11 milioane de tone), au fost incinerate sau aruncate în țările din UE, potrivit agerpres.ro.

Deșeurile textile exportate în afara granițelor europene, predominant în Africa și Asia, au reprezentat 16,7% (1,83 milioane de tone). Potrivit raportului ZWE, doar aproximativ 1,7% din aceste deșeuri au fost reutilizate în Europa (0,19 milioane de tone), în timp ce 4,9% au fost reciclate pe continentul nostru (0,54 milioane de tone), conform datelor furnizate de Comisia Europeană.

Peste 15 milioane de deșeuri textile generate

Conform unei proiecții computerizate realizate de același ONG, se estimează că peste 15 milioane de tone de deșeuri textile vor fi generate de consumatorii europeni în 2035.

De asemenea, din totalul de 12 milioane de tone de textile comercializate pe piața europeană în 2019, doar 33% au fost produse în Europa, conform constatărilor ZWE.

ONG-ul menționează că "reciclarea textilelor în Europa rămâne un sector foarte mic, în timp ce textilele la mâna a doua reprezintă un segment mai bine stabilit".

ZWE raportează că politicile din anumite țări în domeniul economiei circulare sunt "mai avansate decât în altele", iar Franța se remarcă în acest sens. Rata de colectare și reciclare a deșeurilor textile din Franța este "net superioară mediei europene", subliniază același ONG, însă avertizează că datele nu sunt pe deplin comparabile, mai ales că anii de referință nu sunt aceiași: 2022 pentru Franța și 2019 pentru UE.