Solutii

Criza metalelor rare scumpește electrocasnicele

3
min
19/6/2024

Este nevoie o politică de regândire a folosirii și reciclării electrocasnicelor și de realizare de echipamente durabile și care pot fi reparate

În următorii ani, prețurile produselor electronice și electrocasnice vor crește, una dintre cauze fiind criza metalelor rare care afectează întreaga lume. În prezent, generăm anual zeci de milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice, care conțin astfel de metale, dar doar 1% dintre acestea sunt recuperate prin reciclare. Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, explică motivele acestei situații și ce ne așteaptă în viitor, potrivit focus-energetic.ro.

„Multe echipamente electronice și electrocasnice conțin materiale rare precum aur, argint, paladiu, indiu, rodiu sau litiu, care devin tot mai greu de găsit și de exploatat. Oamenii cumpără în exces produse noi, iar cele vechi devin deșeuri care, din păcate, nu sunt corect colectate pentru reciclare și ajung la gunoiul menajer sau în natură. Conform unui raport ONU, doar 1% din materialele rare din aceste deșeuri sunt reciclate, pierzând astfel o mare parte din resurse și devenind dependenți de exploatarea altora noi din natură. Criza resurselor va afecta lanțurile de producție, va provoca întârzieri de livrare și va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori. Situația ar fi diferită dacă DEEE-urile ar fi corect colectate și trimise la reciclare, unde materialele rare ar putea fi recuperate pentru a fi reutilizate în producția altor echipamente,” afirmă Cristian Pocol.

Zeci de milioane de deșeuri

„În 2022, am generat 62 de milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice, iar estimările inițiale indicau că în 2030 vom ajunge la 70 de milioane de tone. Totuși, noul raport Global E-Waste Monitor al ONU prevede că în 2030 vom produce peste 80 de milioane de tone anual, cu 10 milioane mai mult decât se credea inițial. Generăm deșeuri de șase ori mai multe decât putem recicla eficient,” adaugă Cristian Pocol.

Din păcate, doar 22,6% din aceste deșeuri sunt colectate responsabil pentru reciclare, iar rata globală de reciclare pentru materialele rare din DEEE-uri este de doar 1%, din cauza colectării insuficiente. Materialele rare existente în natură devin tot mai limitate și dificil de procurat, iar procesul de extracție este foarte poluant, adâncind criza resurselor, ceea ce se va reflecta în întârzieri de producție, criza componentelor și prețuri mai mari pentru consumatori.

De 7 ori mai multe materii prime

În 2021, au fost extrase 280.000 de tone de materii prime rare, de 32 de ori mai mult decât în anii 1950. Până în 2040, se estimează că vom avea nevoie de până la șapte ori mai multe astfel de materii prime decât folosim astăzi.

„Aluminiul și cuprul, două dintre cele mai ușor reciclabile metale din DEEE-uri, joacă roluri esențiale în tranziția energetică: cuprul este folosit în cablurile pentru tehnologii cu emisii scăzute de carbon, iar aluminiul este utilizat în vehicule electrice și panouri solare. În 2022, doar 60% din cele 4 milioane de tone de aluminiu și 2 milioane de tone de cupru din deșeurile electronice au fost reciclate. Restul au ajuns în natură sau la groapa de gunoi. Cererea de aluminiu ar putea crește cu până la 80% până în 2050 din cauza presiunilor tranziției energetice. Extracția aluminiului generează de 10 ori mai multe emisii de carbon decât reciclarea acestuia. În 2022, cererea de cupru pentru tehnologii climatice a fost de aproape 6 milioane de tone, iar în scenariul unei reduceri agresive a emisiilor pentru a limita încălzirea globală, cererea de cupru ar putea tripla până în 2030,” subliniază Cristian Pocol.

Creșterea ratei de reciclare, o soluție

Creșterea ratei de reciclare și inovațiile tehnologice sunt soluții pentru criza metalelor rare. Conform raportului ONU, din cele 62 de milioane de tone de DEEE-uri generate anual, se recuperează doar 1% din materialele rare, rata de reciclare fiind foarte mică din cauza dificultății de a recupera aceste elemente din electrocasnicele stricate. Specialiștii recomandă creșterea ratei de reciclare a metalelor rare la 10%, ceea ce necesită eforturi globale și inovații tehnologice.

„Materialele rare sunt utilizate în cantități mici și dispersate în diverse componente ale dispozitivelor electronice, ceea ce face procesul de recuperare tehnic provocator și ineficient. Tehnologiile actuale de reciclare nu sunt suficient de avansate pentru a separa și recupera eficient materialele rare din produsele complexe. Pentru a recupera mai multe materiale rare, trebuie să creștem cota de reciclare, ceea ce necesită un efort colectiv din partea fiecărei persoane. Se testează noi tehnologii de reciclare a acestor metale, care vor fi implementate în următorii ani. Este esențial să ne asigurăm că aceste deșeuri ajung unde trebuie. Resursele naturale sunt din ce în ce mai rare, iar companiile miniere propun acum extracția acestor materiale brute din adâncurile mării, un proces foarte dăunător mediului,” concluzionează Cristian Pocol.