Life Style

Cum putem oferi celor dragi un frumos cadou de Crăciun: o planetă fără cele mai grave efecte ale crizei climatice

9
min
14/12/2022

Anul acesta, de Crăciun, dăruiește-le celor dragi o planetă pe care să locuim fără să experimentăm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Cum poți face asta? Căutând să organizezi un Crăciun cât mai sustenabil. Iată cum:

Cadouri

Soluția ideală ar fi să le oferim celor dragi timpul nostru, în locul obiectelor. Astfel, nu încurajăm consumul, care adesea conduce la poluare, risipa resurselor și încălzirea planetei.

O alternativă este să le facem cadou experiențe: un bilet la teatru sau la un spectacol de comedie sau un voucher pentru masaj i-ar putea face să zâmbească mai mult decât orice alt cadou.

Dacă totuși dorim să oferim un obiect, este preferabil să realizăm ceva manual și, unde este posibil, să folosim lucruri pe care le avem deja în casă și care nu ne mai sunt folositoare.

Pentru cei care consideră că nu au timpul sau abilitățile necesare pentru a realiza cadouri singuri, soluția sustenabilă salvatoare vine din cumpărarea de la producătorii români, cât mai locali, pentru a diminua poluarea aferentă transportului produselor. Mai mult, dacă, în orice perioadă anului, vedem ceva care credem că i-ar plăcea cuiva drag, putem achiziționa cadoul din timp și îl putem păstra pentru Crăciun, pentru a evita cumpărarea sub presiune a unor obiecte nefolositoare, care ar putea duce la mai multe deșeuri.  

Odată ce ne hotărâm asupra unui cadou, este important să evităm, pe cât posibil, ambalajele, în special pe cele din plastic care se găsesc frecvent în magazine. Dacă dorim totuși să ambalăm cadourile, putem refolosi în acest scop cutii și hărtii folosite, pe care le avem deja acasă.

Masa de Crăciun

Una dintre greșelile frecvente pe care le facem față de planetă este cumpărarea unei cantități exagerate de mâncare. Putem evita risipa resurselor, diminua poluarea și economisi bani cumpărând o cantitate de mâncare gândită pe baza numărului de persoane prezente și de zile de sărbătoare, dar și luând în considerare datele de expirare sau durata de viață a fructelor și legumelor.

De asemenea, este important să cumpărăm mâncare produsă cât mai aproape de noi și este preferabil să evităm gătitul, care implică un consum suplimentar – cel de electricitate și gaze.

Însă, pentru cei care nu vor să renunțe la tradiționalele preparate de Crăciun, există variante vegane pentru multe bucate iubite de români. Astfel, evităm consumul de carne roșie și de lapte de vacă, a căror producție necesită cantități uriașe de apă și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, care poluează și încălzesc planeta. Putem opta pentru sarmale cu orez și ciuperci sau cozonac cu „lapte de ovăz”, preferabil făcut în casă, în locul laptelui de vacă.

Bradul

Pentru că sustenabilitatea presupune în primul rând păstrarea și refolosirea obiectelor pe care le avem deja, cei care au deja un brad artificial îl pot împodobi pe acela. Însă este important ca cei care nu au un astfel de copac artificial să evite cumpărarea unuia, întrucât majoritatea sunt făcuți din plastic și sunt extrem de nocivi pentru mediul înconjurător, de la producție până la debarasare. Un brad artificial de doi metri este responsabil pentru producerea a 40 de kilograme de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit Carbon Trust, citat de The Guardian. Asta înseamnă că ar trebui să refolosim un brad artificial cel puțin 20 de ani pentru a diminua efectul emisiilor pe care le produce, conform Greenpeace, citat de EcoWatch.  

Dacă dorim un brad artificial, o opțiune bună este unul la mâna a doua – care se poate achiziționa de pe OLX la prețuri mai mici decât cei noi sau se poate obține gratuit – de exemplu, pe grupul de Facebook free Cycle București. Putem opta și pentru un brad făcut din materiale reciclate.

Există și varianta de a împodobi o plantă pe care o avem în casă – cu decorațiuni pe care le avem deja, la mâna a doua sau lucrate manual de noi, folosind portocale uscate, sfoară și alte lucruri pe care le găsim în casă și care nu ne mai sunt folositoare.

Dacă vrem totuși un brad, putem împodobi unul plantat în ghiveci, care, dacă este îngrijit corespunzător, poate fi folosit mai mulți ani.

Varianta clasică de achiziționare a unui brad natural ridică multe probleme de sustenabilitate. În primul rând, mulți brazi naturali se aduc din străinătate, astfel că se transformă dintr-o sursă de absorbție a poluării în una de producere a ei. De asemenea, mulți brazi sunt încă tăiați din natură, unde ar putea continua să curețe aerul și să reducă efectul gazelor de seră asupra planetei. Unii sunt crescuți cu pesticide dăunătoare doar pentru a fi folosiți de noi timp de numai două săptămâni în perioada sărbătorilor.

Locul unde sfârșește bradul natural după perioada Crăciunului este însă un aspect mai important decât locul de proveniență sau distanța parcursă pentru a-l transporta către locul de unde îl cumpărăm. De aceea, dacă ajunge într-o groapă de gunoi, în loc să fie transformat în îngrășământ natural sau materiale combustibile, va polua foarte mult din cauza metanului eliberat în timpul descompunerii.

Sursa foto: PickPik