Life Style

Debut promițător pentru programul "Rangerii juniori": Toate parcurile naționale și naturale din România au înscris proiecte de finanțare

3
min
14/10/2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat un început de succes pentru ediția pilot a programului "Rangerii juniori". Toate cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, Parcul Național Ceahlău, gestionat de Consiliul Județean Neamț, și Rezervația Biosferei "Delta Dunării" au depus proiecte de finanțare în cadrul sesiunii de înscriere. Aceste inițiative contribuie la consolidarea unei legături puternice între tinerii din România și protecția mediului înconjurător.

Obiectivul programului este acela de a transforma natura în "locul de joacă preferat al copiilor", oferindu-le acestora un spațiu în care pot învăța să protejeze mediul înconjurător. Programul "Rangerii juniori" vizează elevii cu vârste între 8 și 18 ani, indiferent dacă sunt înscriși la școli de stat, particulare sau confesionale, și este finanțat integral din Fondul pentru mediu. Activitățile susținute includ atât recreația, cât și educația ecologică.

Programul acoperă costurile pentru o gamă largă de activități, cum ar fi taberele, excursiile, drumețiile, workshop-urile și atelierele. Copiii vor fi însoțiți de personal din parcurile naționale și naturale, profesori, ghizi de turism certificați sau voluntari. Suma maximă alocată fiecărui proiect este de 250.000 lei, acoperind inclusiv cheltuielile pentru transport, cazare și catering (cu o limită de 400 lei pe zi per participant).

În plus, programul sprijină producerea și difuzarea de materiale audiovizuale și dezvoltarea de aplicații și pagini web cu conținut educativ despre protecția mediului. Bugetul total alocat pentru prima ediție a programului "Rangerii juniori" este de 10 milioane de lei, un sprijin semnificativ pentru inițiativele educative ecologice din România.

Această inițiativă marchează un pas important în educarea noilor generații privind conservarea naturii și protecția mediului, asigurându-se că tinerii de azi vor deveni susținători activi ai mediului în viitor.