CSR

Finanțare de 32 de milioane de euro pentru construcția unui parc eolian de 192 MW

3
min
14/6/2024

România își extinde obiectivele în domeniul energiei regenerabile în conformitate cu inițiativele UE

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat un împrumut de 32 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui parc eolian onshore în România, având o capacitate de 192 MW. Proiectul, denumit Vifor, va genera anual peste 550 GWh de energie regenerabilă în prima sa fază. BERD, un lider în finanțarea proiectelor ecologice, sprijină cu fermitate ambițiile României în domeniul energiei regenerabile, potrivit capital.ro.

Împrumutul de la BERD face parte dintr-un pachet de finanțare totalizând 291 de milioane de euro, destinat construirii și operării parcului eolian. Acest proiect reprezintă prima fază a unui plan mai amplu care va atinge o capacitate totală de 461 MW și va fi dezvoltat în regiunea Buzău, în sud-estul României. Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va fi asigurat de alte instituții financiare.

Infrastructură durabilă

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions, o companie specializată din România, controlată în comun de Rezolv Energy, cu sediul în Praga, și Low Carbon, cu sediul în Londra. Ambele companii au o vastă experiență în gestionarea infrastructurii durabile la nivel global.

Proiectul Vifor este estimat să devină operațional din punct de vedere comercial până la sfârșitul anului 2025. La capacitate maximă, prima fază a parcului va putea alimenta cu energie electrică curată aproximativ 108.000 de gospodării din România.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în tranziția energetică a României, într-un context în care țara își consolidează eforturile pentru creșterea proporției energiei regenerabile în mixul energetic și pentru securizarea surselor de energie, având în vedere contextul geopolitic actual, inclusiv conflictul din Ucraina.

Angajament crescut pentru energia verde

România și-a propus să extindă ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2% până în 2030, în conformitate cu inițiativele UE, precum Fit for 55 și REPowerEU. Acest obiectiv implică adăugarea a 11,9 GW de noi capacități regenerabile, subliniind angajamentul crescut al României față de energia verde.

Grzegorz Zielinski, șeful departamentului de Energie Europa al BERD, a declarat: „Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în acest proiect de referință. Se preconizează că proiectul va beneficia de trei acorduri de achiziție de energie și, datorită dimensiunii sale, va juca un rol important în parcursul României către un mix energetic mai verde până în 2030.”

Cel mai mare proiect din Europa de Est

Jan Viton, directorul de finanțare și fuziuni și achiziții la Rezolv Energy, a adăugat: „Acesta este un adevărat proiect de referință și primul pe care Rezolv Energy l-a adus la închidere financiară. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanțare l-a generat în rândul unui spectru larg de instituții financiare și suntem încântați de cooperarea și relația pe care am dezvoltat-o cu BERD pentru a finaliza această finanțare.”

Martin Langham, director general al Low Carbon, a completat: „Suntem încântați de parteneriatul cu BERD pentru Vifor, care va juca un rol crucial în înființarea acestuia, ajutând la deblocarea capitalului necesar pentru finanțarea proiectului. Odată construit, Vifor va fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa de Est și va consolida experiența noastră în colaborarea cu investitorii instituționali pentru realizarea de infrastructuri regenerabile la scară largă, jucând în același timp un rol esențial în susținerea eforturilor României de decarbonizare a rețelei sale de electricitate.”

Sursa Foto: Unsplash