Stiri

În Dolj a fost inaugurat cel de-al 6-lea centru RetuRo de numărare și sortare a ambalajelor reciclabile

3
min
20/8/2024

Astăzi a avut loc inaugurarea oficială a celui de-al șaselea centru RetuRO dedicat numărării și sortării recipientelor reciclabile, precum sticle, doze și PET-uri, situat în comuna Almăj, județul Dolj.

La acest eveniment a fost prezent și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, subliniind importanța acestui nou centru pentru gestionarea eficientă a deșeurilor reciclabile, conform stiricraiova.ro.

Noul centru logistic și administrativ alSistemului de Garanție-Returnare (SGR) va deservi nu doar județul Dolj, ci și județele Mehedinți și Olt, precum și Centrul Național Pitești. Acesta a fost construit pe un teren achiziționat de la compania Sud Oil, deținută de familia Purcea, iar în prezent are 120 de angajați, oferind locuri de muncă pentru comunitatea locală și contribuind la dezvoltarea regională.

1,3 miliarde de ambalaje returnate

Ministrul Fechet a anunțat că, la nivel național, aproximativ 1,3 miliarde de recipiente au fost deja returnate prin acest sistem, și se estimează că, până la finalul anului, numărul total al recipientelor reciclate va depăși pragul de 3 miliarde. El a subliniat că implementarea acestui sistem a dus deja la o reducere semnificativă a deșeurilor din natură, mai ales a PET-urilor care înainte erau aruncate în mod necontrolat. Acesta este un semn pozitiv că Sistemul de Garanție-Returnare își atinge scopul principal: protejarea mediului și promovarea reciclării sustenabile.

RetuRO implementează sistemul SGR

RetuRO, compania responsabilă cu implementarea și gestionarea Sistemului de Garanție-Returnare în România, a fost fondată de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public. Inițial, organizația a fost creată de asociațiile producătorilor de băuturi și comercianți pentru a administra acest sistem, însă, ulterior, statul român adevenit parte din acționariat, consolidând astfel parteneriatul public-privat.Un aspect esențial al activității RetuRO este faptul că funcționează pe baza unui model de tip „not-for-profit”. Aceasta înseamnă că orice profit genera teste reinvestit exclusiv în dezvoltarea și optimizarea Sistemului de Garanție-Returnare, fără a urmări câștiguri financiare pentru acționari.

Încă un pas pentru reducerea poluării

În concluzie, inaugurarea centrului de la Dolj reprezintă un pas important în eforturile României de a combate poluarea și de a promova reciclarea responsabilă. Sistemul de Garanție-Returnare, susținut de compania RetuRO și de autoritățile locale, se dovedește a fi o soluție eficientă pentru reducerea deșeurilor și pentru protejarea mediului înconjurător, oferind în același timp beneficii economice și sociale prin crearea de locuri de muncă și investiții în infrastructură. Pe măsură ce sistemul se extinde și devine din ce în ce mai eficient, România își consolidează poziția în lupta împotriva poluării și în tranziția către un model economic circular.

 Vezi video de la eveniment aici.

Sursa Foto: Stoica Stefan/Facebook