Stiri

În timp ce seceta generează foamete în Guatemala, un program agricol își propune să ajute

2
min
30/8/2024

Seceta și pierderile de recolte reprezintă o amenințare omniprezentă în Guatemala, unde foametea și malnutriția fac ravagii, în special în zonele rurale - o realitate pe care programele de ajutor internațional încearcă să o reducă.

Lucrătorii din cadrul Programului alimentar mondial al ONU își propun să instruiască oamenii din zonele rurale din Guatemala cu privire la practicile agricole durabile pentru a ajuta la combaterea malnutriției.

În timp ce seceta generează foamete în Guatemala, un program agricol își propune să ajute

Guatemala se află într-o regiune cunoscută sub numele de Coridorul Uscat al Americii Centrale unde, în ultimul deceniu, secetele au fost mai lungi și mai severe, iar fenomenele meteorologice extreme, precum uraganele, au provocat pagube pe scară largă.

Acest lucru pune familiile care trăiesc în coridorul secetos, în special fermierii mici și mijlocii și populațiile indigene, în situații vulnerabile, incapabile să își hrănească copiii în mod corespunzător, scrie Reuters.

Conform datelor UNICEF, Guatemala are una dintre cele mai ridicate rate de întârziere a creșterii din America Latină. În 2022, 44% dintre copiii din Guatemala nu aveau înălțimea normală pentru vârsta lor.

„Înainte nu știam ce este piscicultura. Aici era multă malnutriție”, a declarat Lilian Ramos, o producătoare de pește din comunitatea Tecuiz din San Agustin Acasaguastlan, un oraș din Coridorul Uscat.

Copiii ei mici o însoțesc la un iaz unde aruncă o plasă, recuperând mai mulți pești.

„Am început cu o fântână mică și am văzut cum am crescut puțin câte puțin”, a adăugat Ramos.

Formarea din cadrul Programului Alimentar Mondial pune accentul pe utilizarea inovației și a acțiunilor anticipative pentru a minimiza daunele aduse culturilor și surselor de hrană, permițând fermelor comunitare să îndure provocările meteorologice dificile și să continue să producă.

„Vedem unele îmbunătățiri ... este un model excelent care, chiar și în ceea ce privește permeabilitatea, este un exemplu pentru alte țări care se confruntă, de asemenea, cu provocări din cauza schimbărilor climatice”, a declarat Tania Goossens de la Programul Alimentar Mondial din Guatemala.