Smart City

Israel va construi prima „insula de energie”

3
min
19/7/2024

Sistemul va fi autonom și va fi prevăzut cu baterii de mare capacitate, lucru ce va permite funcționarea și în afara sistemului energetic național

Maale Gilboa, un kibbutz izolat din Israel situat pe un deal, a fost considerat un loc improbabil pentru a dezvolta o comunitate agricolă, darămite pentru a deveni un model de aprovizionare cu energie. „Am ales cel mai dificil loc pentru construcție, unde toți ceilalți au spus 'imposibil'”, a explicat Dovi Miller, care a participat la înființarea kibbutzului în anii '60 și care acum coordonează operațiunile energetice ale acestuia, conform evz.ro.

Obiectivul său este de a transforma kibbutzul în prima „insulă energetică” din Israel, o micro-rețea capabilă să funcționeze independent de rețeaua națională de electricitate. „Construim un sistem care permite bateriilor noastre să primească energie electrică produsă, astfel încât să continuăm să funcționăm chiar dacă rețeaua principală se prăbușește. Ne vom deconecta și vom deveni o insulă energetică”, a explicat Miller.

Surse de energie regenerabilă

Datorită utilizării diverselor surse de energie regenerabilă, inclusiv turbine eoliene, energie solară și un dom imens pentru stocarea biogazului, Maale Gilboa a fost ales pentru un program pilot. Planul de tranziție energetică al Israelului a fost în lucru de ani de zile, dar a devenit mai urgent după izbucnirea războiului în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie. În acea zi, liniile electrice au fost avariate, cauzând pene de curent și determinând Israelul să închidă temporar zăcământul offshore de gaze naturale Tamar.

La nivel global, există deja mii de micro-rețele funcționale, dar multe depind de finanțare publică. Banca Mondială a estimat în 2022 că micro-rețelele solare ar putea aduce energie la o jumătate de miliard de oameni până în 2030, dar este necesar un efort suplimentar pentru identificarea oportunităților, reducerea costurilor și depășirea barierelor financiare.

Proiect pilot

Proiectul pilot al Israelului privind micro-rețelele, programat să fie finalizat în următorii doi ani, va funcționa în paralel cu stocurile existente de motorină, cărbune și generatoare. „Planul Ministerului Energiei este gândit ca o soluție de rezervă, nu ca o înlocuire a centralelor majore alimentate cu gaze naturale din câmpurile offshore”, a declarat Ron Eifer, șeful Diviziei pentru energie durabilă a ministerului.

Majoritatea rețelei naționale de energie este deasupra solului și vulnerabilă în caz de conflict cu Hezbollah. Eifer a subliniat necesitatea descentralizării distribuției energiei pentru a reduce riscurile, vizând crearea de surse energetice autonome de la gospodării individuale până la comunități întregi, începând cu reconstrucția zonelor afectate de-a lungul granițelor cu Gaza și Libanul. Până în 2030, Israelul își propune să aibă cinci gigawați de energie regenerabilă în zona reconstruită din jurul Gazei, contribuind la obiectivul național de a obține 30% din energie din surse regenerabile. La sfârșitul anului 2023, aproximativ 13% din nevoile energetice ale Israelului proveneau din surse regenerabile.

Model pentru alte țări

Guvernul facilitează autorizațiile și subvenționează instalațiile, stimulând astfel o piață în creștere pentru stocarea autonomă și câmpurile solare. Israelul va permite companiilor private să furnizeze energie electrică consumatorilor casnici, concurând cu Israel Electric Corp (IEC).

Conglomeratul energetic Delek Group a anunțat planuri de a construi 500 de megawați de câmpuri solare cu dublă utilizare pe terenuri agricole, similare celor din Maale Gilboa. „Războiul a accelerat această tranziție. Este necesară autosusținerea energetică din motive strategice și de securitate”, a spus Amit Mor, CEO al Eco Energy Financial & Strategic Consulting.

Israelul poate deveni un model pentru alte țări care se confruntă cu provocări similare, demonstrând adaptarea rapidă a tehnologiilor de micro-rețele și susținerea energiei regenerabile.

Sursa Foto: Dreamstime.com